NOVA KNJIGA OTKRIVA

Fidel Castro živi kao Luj XIV.

22.05.2014 u 14:30

Bionic
Reading

Bivši tjelohranitelj Fidela Castra objavio je knjigu u kojoj otkriva da je kubanski diktator živio u stilu Luja XIV. Juan Reinaldo Sanchez objavio je knjigu pod naslovom 'Skriveni život Fidela Castra', u kojoj opisuje kako se kubanski komunist provodio na luksuznim jahtama i na privatnom karipskom otočiću

Nitko se nikad nije pretjerano žalio kako je diktatorski posao težak, pa tako ni komunistički vođa Kube Fidel Castro, poznat po svojim epskim višesatnim govorima, političkoj karizmi i višedesetljetnom zadržavanju na vlasti. No ne da diktatorski posao nije težak, nego je često vrlo lagodan i pun uživanja, naročito ako imate svoj privatni otočić u Karibima s faromom kornjača, luksuznu jahtu i raskoš u stilu Luja XIV. To sve, i mnogo više, imao je i ima Castro, ako je vjerovati tračerskoj knjizi njegova bivšeg tjelohranitelja Juana Reinalda Sancheza, koji je 17 godina bio jedan od Fidelovih pretorijanaca.

Sanchez je u jednom trenutku, kako to već biva, pao u nemilost diktatora te završio u zatvoru, a 2008. izbjegao na Floridu. Knjigu o životu uz Castra napisao je s francuskim novinarom Axelom Gyldenom te je ovaj tjedan objavljena u Francuskoj pod naslovom 'La Vie Cachée de Fidel Castro', a o njezinu sadržaju odmah je izvijestio i Guardian.


Castra se opisuje kao 'karizmatičnog i manipulativnog' te kao velikog egocentrika koji je znao podivljati ako sve ne bi bilo onako kako želi. Šezdesetpetogodišnji Sanchez svojem bivšem poslodavcu zamjera to što je u privatnom životu živio 'kapitalistički do kraja' te to što se nikad nije odrekao 'ugoda kapitalizma' što bi kao 'dobar revolucionar trebao'.

Kubanski lider naročito je volio boraviti na otoku Cayo Piedri, nedaleko od poznatog Zaljeva svinja u kojem su Amerikanci neuspješno pokušali izvesti invaziju na komunističku Kubu početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. U Havani pak ima palaču s košarkaškim igralištem, privatnom bolnicom i najboljom hranom i pićem. Castro je otac najmanje devetero djece s više različitih ljubavnica, a bivši tjelohranitelj mu naročito zamjera to što ga je 'bacio u zatvor kao psa' kada je htio otići u mirovinu.