od 13. do 25. kolovoza

Festival RUTA u sklopu 21. sezone Ulyssesa

09.08.2021 u 18:40

Bionic
Reading

U sklopu 21. sezone kazališta Ulysses od 13. do 25. kolovoza na Malom Brijunu održat će se kazališni projekt Regionalna unija teatara (RUTA) Grupa Triglav, kada će u Tvrđavi Minor gostovati vrhunske predstave iz Ljubljane, Beograda, Sarajeva, Skoplja i Podgorice

U pitanju je mreža partnerskih kazališta iz gradova zemalja regije koju uz kazalište Ulysses još čine Mestno gledališče ljubljansko, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Gradsko pozorište Podgorica i Dramski teatar Skoplje.

Kako se ističe u najavi, 'ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za suradnju između kazališta u regiji', a radi poticanja interakcije, i između profesionalaca iz kazališne struke i s publikom, kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom kazališnom produkcijom iz susjednih zemalja. RUTA Grupa Triglav zamišljena je kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko mjeseci održavali u gradovima - domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta.

Prva etapa festivala održana je u prosincu 2019. u Beogradskom dramskom pozorištu, a domaćin ovoljetne etape je kazalište Ulysses. Na svečanom otvaranju 13. kolovoza Ulysses će izvesti svoju kultnu predstavu 'Kralj Lear' W. Shakespearea u režiji Lenke Udovički, s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi, nakon čega slijede gostovanja partnerskih kazališta.

Gradsko pozorište Podgorica i Barski ljetopis predstavit će se brijunskoj publici 17. kolovoza predstavom 'Don Quijote' po motivima Cervantesa u režiji Andrása Urbána. Mestno gledališče ljubljansko dolazi 19. kolovoza s predstavom Ize Strehar 'Iskoristi i odbaci me' u režiji Gregora Grudena.

Kamerni teatar 55 iz Sarajeva na Malom Brijunu gostuje 21. kolovoza s predstavom Vedrana Fajkovića 'Pozorište za početnike' u režiji Admira Glamočeka, a Dramski teatar Skoplje 23. kolovoza s predstavom Daniela Glattauera 'Čudesna terapija' u režiji Dimče Nikolovskog.

Festival će zatvoriti Beogradsko dramsko pozorište, koje će 25. kolovoza izvesti predstavu 'Ružni, prljavi, zli' Slobodana Obradovića (po motivima filma E. Scole) u režiji Lenke Udovički.