TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Gentleman Jack' ne govori samo o Anne Lister kao jednoj od prvih 'modernih lezbijki', nego o Lister kao fascinantnoj osobi

  • 23.06.2019 u 15:11

  • Bionic
    Reading

    Priča utemeljena na dnevniku od četiri milijuna riječi engleske zemljoposjednice iz 19. stoljeća, Anne Lister, najviše je zaintrigrirala javnost onim svojim (glavnim) dijelom koji govori o Anne kao jednoj od prvih 'modernih lezbijki'. No iako je priča o sreći, nesreći, tuzi i nepravdi s kojima se Anne Lister susretala u svojem ljubavnom životu definitivno zanimljiva, serija 'Gentleman Jack' ne govori samo o tome, nego i o tome koliko je glavna junakinja bila fascinantna osoba.

    Anne Lister bila je zavodnica. Velika zavodnica. Bilo joj je teško odoljeti. Bila je lijepa, pametna, nekonvencionalna, kretala se brzo, žustro, ali i gracilno, poput kakve promišljene gazele koja u svakom trenutku točno zna kamo se uputila, odijevala se jednostavno i za 19. stoljeće, u kojem je živjela, pomalo muškobanjasto, ali opet - neodoljivo seksi, uzimala je od života sve lijepo što je mogla, što je voljela i u čemu je uživala. A voljela je znanje, pustolovine, društvo, novac i - žene. Čim je upoznate u novoj koprodukcijskoj seriji BBC-ja One i HBO-a, ni vi joj nećete moći odoljeti.

    Monžda prava Anne Lister nije bila baš takva kakvom je prikazuju autori serije i fenomenalna Suranne Jones. Možda je, po našim, suvremenim standardima, ipak bila nešto 'pitomija', možda je svoju neobičnu prirodu iskazivala nešto diskretnije i možda joj je poneko ipak uspijevao odoljeti. Serija je snimljena po njezinom golemom dnevniku, od kojeg je onaj dio koji govori o seksualnim aferama bio šifriran pa relativno nedavno dešifriran pa valja pretpostaviti da je dobar dio činjenica u njoj ipak utemeljen na stvarnosti. Lister je, naime, doista svoje imanje naslijedila od strica, koji ga je radije prepustio njoj nego njezinu ocu, smatrajući je oštroumnijom i sposobnijom, po čemu je glavna junakinja sigurno bila osebujna za to doba (nešto prije polovice 19. stoljeća). A i pisala je taj dugi, iscrpan, dijelom šifrirani dnevnik, što je definitivno čini intelektualkom toga doba.

    Serija 'Gentleman Jack' najviše se vrti oko onog dijela života Anne Lister u kojem je upoznala Ann Walker, nešto mlađu velikašicu sa susjednog imanja, koja će joj, nakon brojnih peripetija, postati doživotna partnerica. No iako je to glavna priča serije, u njoj istodobno pratimo i način na koji je Lister preobrazila svoje imanje iz onoga što na samom početku naziva 'jadnim imanjem, jadnom obitelji' u elegantno, velikaško imanje, čije se bogatstvo temelji na bogatim rudnicima ugljena. Pratimo i kako se Lister uspijeva izboriti s moćnim i bogatim muškarcima - braćom Rawson, koji joj stalno pokušavaju ukrasti ugljen. Pratimo, do neke mjere i Annein odnos s obitelji, bivšim ljubavnicama i društvom koje govorka o njezinoj seksualnoj orijentaciji te je zbog nje pokušava na razne načine (čak i fizičkim obračunima) obezvrijediti, ali sasvim ne uspijeva, dijelom zbog Anneine oštre prirode, a dijelom i zbog toga što ona ipak pripada povlaštenoj klasi.

    Foršpan za seriju 'Gentleman Jack' Izvor: Društvene mreže / Autor: BBC

    Ono što je kod Anne Lister iz ove serije posebno zanimljivo jest to što je ona daleko od čiste junakinje. Dok je njezina odabranica Ann Walker u dobroj mjeri neiskvarena, naivna djevojka (od 29 godina) koja tek uz Lister doista otkriva svoju seksualnost, želje, težnje, pa i psihičke probleme - Lister je dobro izgrađena ličnost koja točno zna tko je, što hoće i ne libi se to uzeti, čak ni kada joj metode nisu sasvim anđeoske. Kao što rekoh na početku, Anne Lister je velika zavodnica i u svojem nastupu prema Walker nastupa baš kao i svi veliki zavodnici. Impresionira je svojim intelektom, empatijom, pomalo i manipulacijama i lažima ('Ne, ni ja još nikada ovo nisam radila'), čak do neke mjere i kalkulirajući s bogatstvom mlade odabranice. No s vremenom, kao što pratimo Annein razvoj u modernu zemljoposjednicu koja će se obogatiti na industrijalizaciji Engleske, vidjet ćemo i razvoj Anneinih osjećaja prema Ann u pravu ljubav i pravu ljubavnu priču.

    Mnogi su ovoj seriji zamjerili da je suviše koncentrirana na Anne Lister i da je njezin lik zapravo jedini koji je prikazan slojevito, s razvojem i dubinom, no ne bih se složila. I Ann Walker doživljava prilično značajne promjene u ovoj seriji, a ni ostali likovi - osim možda zločestog brata Rawson, koji je ocrtan kao čisti kriminalac i korumpirani sudac - nisu prikazani sasvim plošno i crno-bijelo. No jest, serija JEST najviše fokusirana na Anne Lister i poneki je lik sa svojom svrhom, razvojem i profiliranjem možda žrtvovan na oltaru glavne junakinje. Ipak, ne bih to nazvala zamjerkom. Serija je, kao što piše i na najavnoj špici svake epizode, ipak snimljena prema njezinu dnevniku i prije svega se bavi njome kao osobom. I to KAKVOM osobom! Kažem vam, nećete joj moći odoljeti.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.