gornji grad

Evo što ovoga ljeta donosi Scena Amadeo

08.06.2017 u 08:52

Bionic
Reading

Od lipnja do kolovoza gornjogradska pozornica bit će mjesto na kojemu Zagrepčani i njihovi inozemni gosti mogu uroniti u svijet vrhunske glazbe, književnosti i likovne umjetnosti, uz posvetu hrvatskom filmskom i likovnom umjetniku Tomislavu Gotovcu, najavili su predstavnici Scene Amadeo na predstavljanju 18. izdanja ovog kulturno-umjetničkog programa

Nakon što su prošle godine doživjeli premijeru, 'Mali noćni razgovori' Milane Vuković Runjić nastavljaju se ove sezone. Kroz svoja razmišljanja i iskustva iz svijeta umjetnosti, ali i svakidašnjeg života, u povijesnom Atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja publici će se, kako je najavila voditeljica programa, predstaviti šest veličanstvenih dama. To su povjesničarka umjetnosti i književnica Željka Čorak, spisateljica, kritičarka i teatrologinja Mani Gotovac, glumice Anja Šovagović Despot i Marija Sekelez, muzikologinja Seadeta Midžić i glazbena diva Gabi Novak. Osim njih, Milana će ugostiti povjesničara umjetnosti i pjesnika Igora Zidića koji će se, osim na umjetnost, osvrnuti na uvijek dinamična događanja iz svijeta domaće politike.

Krajem lipnja Scena Amadeo obilježava i 80. godišnjicu rođenja hrvatskog filmskog i likovnog umjetnika Tomislava Gotovca. Tom prilikom prikazat će se njegovi kultni filmovi, 'Prijepodne jednog fauna' iz 1963., koji predstavlja njegov umjetnički manifest, potom 'Plavi jahač', 'Kružnica', 'Glenn Miller' i 'Cesar Franck-Wolf Vostell', do 'Plastičnog Isusa' Lazara Stojanovića, u kojem Gotovac igra glavnu ulogu i zbog kojeg je redatelj završio na teškoj robiji u Jugoslaviji. O opusu velikog umjetnika razgovarat će filmolog Nikica Gilić, filmski teoretičar i kritičar Hrvoje Turković, povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, pjesnik i esejist  Zvonko Maković te fotografi Mio Vesović i Ivan Posavec, koji su svojom kamerom zabilježili Gotovčev nenadmašni performans 'Volim Zagreb' iz 1981.

  • +4
Amadeo Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Amadeo

Svijet likovne umjetnosti predstavit će umjetnica Dominique Jurić svojom izložbom 'Solilokvijum'. Ovo je deveta u nizu izložbi posvećenih prerano preminuloj akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović, kojima Scena Amadeo i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.

Kroz srpanj i kolovoz Amadeo donosi i bogat glazbeni program. Renomirani pijanist Aljoša Jurinić, svjetski poznati gitaristi Srđan Bulat i Petrit Çeku, Miroslav Tadić i Tamara Obrovac, Sara Renar, Božo Vrećo & Merima Ključo, Ansambl Lado, Gipsy BandJuerga i Mariachi Los Caballeros odškrinut će vrata svijeta glazbe kroz više glazbenih žanrova, od klasične i etno glazbe do jazza.

Posebno vrijedi istaknuti dva koncerta pod naslovom Matija Dedić i prijatelji, na kojima će ovaj danas zasigurno vodeći hrvatski pijanist i jazz glazbenik, koji posljednjih godina svojim brojnim nastupima na svjetskim pozornicama sve više osvaja i međunarodnu glazbenu scenu, ugostiti kolege s kojima surađuje dug niz godina – Merimu Ključo, Lidiju Bajuk, Saru Renar te Mateja Meštrovića, Tedija Spalata i Kristijana Beluhana.