LUCIA DI LAMMERMOOR

Esencija romantičke opere

18.03.2011 u 12:53

Bionic
Reading

Donizettijeva 'Lucia di Lammermoor', jedan od krunskih komada talijanskog belcanta, na programu je live prijenosa iz Metropolitan opere 19. ožujka u dvorani Lisinski

Donizettijeva 'Lucia di Lammermoor' zauzima, u svakom pogledu, posebno mjesto u povijesti talijanske romantičke opere. No ne samo zbog toga što je tek jedan od rijetkih belkantističkih naslova koji zapravo nikad nije sišao s repertoara od svoje praizvedbe 26. rujna 1835. godine u napuljskom Teatro di San Carlo, poput niza drugih Donizettijevih opera. Razlozi zbog kojih 'Lucia di Lammermoor' i danas predstavlja intrigantan glazbeno-scenski izazov nalaze se prije svega u zrelom pisanju Gaetana Donizettija, koji je u libretistu Salvatoreu Cammaranu našao vrsnog i okretnog suradnika koji je prilagodio tada popularni roman Waltera Scotta 'Lammermoorska nevjesta'. Donizetti je, slijedeći sve manire romantičke opere, no donekle i usprkos njima, realizirao djelo vrsne dramske napetosti i bogate melodioznosti. Na temelju omiljenog 19-stoljetnog predloška 'žene udate u ugovoreni brak', smještenog u kontekst tada egzotične Škotske, tragična opera čini koherentnu, zaokruženu glazbenu dramu sa svim esencijalnim elementima glazbenog romantizma. S glazbenog stajališta, tu su neki od uspjelijih i slavnijih komada čitave operne literature, kao što su ljubavni duet s kraja 1. čina, sekstet te krunska scena ludila, 15-minutni arioso, koji slijedi nakon što Lucia ubija muža prve bračne noći.

Metropolitanova produkcija u režiji Mary Zimmermann otkriva onaj dobro poznat prosede njujorških produkcija - vizualna raskoš i  neriskantna režija. Radnja je tako izmještena s kraja 17. stoljeća u Škotskoj u 19. stoljeće, početkom kojeg je i objavljen roman o zavađenim obiteljskim klanovima Ashton i Ravenswood, sukob čije su žrtve Lucia, a potom i Edgardo.

U live prijenosu iz Metropolitan opere u naslovnoj ulozi nastupa francuska sopranistica Natalie Dessay, koja je 2007. inaugurirala novu produkciju uz sve pohvale kritike. No za prvi live prijenos opere, kao i za DVD snimku u izdanju Deutsche Grammophona, za ulogu heroine koja se sučeljava s jednom od zahtjevnih koloraturnih sopranskih dionica uopće izabrano je zvučnije ime Anne Netrebko. Lucijinog brata Enrica pjeva francuski bariton Ludovic Tézier, dok ulogu ljubavnika Edgarda tumači tenor Joseph Calleja, čiji je solistički koncert svojevremeno najavljivan u Lisinskom, no koji, slijedom otkazivanja, nikad nije održan. Za razliku od premijerne izvedbe kojom je ravnao glazbeni direktor Metropolitan opere, za repriznu izvedbu zadužen je dirigent Patrick Summers.