DAN PAVILJONA

Ekskluzivno razgledavanje djela Joana Miróa

10.12.2014 u 13:32

  • +2

Joan Miro u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić / PIXSELL

Bionic
Reading

Svojih 116 godina Umjetnički paviljon u Zagrebu proslavlja izložbom 'Joan Miró: remek-djela iz Fondacije Maeght', a sam rođendan, 15. prosinca, proslavit će otvaranjem vrata posjetiteljima na inače neradni ponedjeljak

Na rođendanskom slavlju Paviljona izložba će se moći razgledati u terminu od 12 do 18 sati, a cijene ulaznica će biti snižene, kao i cijene kataloga. Osim toga, kupce kataloga očekuje prigodan dar, a u ponudi će biti i novi suveniri - majice i pregače sa zanimljivim porukama.

Novost na izložbi Joana Miróa su i besplatna stručna vodstva za građanstvo svaki radni dan u 12 i 18 sati, počevši od utorka 16. prosinca.

Izložbom 'Joan Miró: remek-djela iz Fondacije Maeght', koju u Umjetničkom paviljonu možete pogledati do 8. veljače 2015, prvi put se u ovom dijelu Europe predstavljaju djela slavnog katalonskog umjetnika koja se čuvaju u Fondation Maeght u Saint-Paul-de-Venceu. Neka od izloženih djela su: 'Djevojka koja nestaje', 'Milovanje ptice', 'Rođenje dana', 'Žena i ptica', 'Let ptica u praskozorje' i 'Pjev livade' te skulpture 'Glava i ptica', 'Žena koja sjedi s djetetom', 'Ekvilibrist' i 'Okrunjena glava'

Joan Miró, koji je prije svega poznat kao slikar, bio je i izvanredan kipar, a Fondacija Maeght je prva u svijetu po broju njegovih skulptura i ima ih više od 150. Izložba će omogućiti praćenje rođenja i evoluciju Miróovih izvanrednih skulptura nastalih u razdoblju od dva desetljeća - od ranih 1960-ih godina prošloga stoljeća, kada se počeo ozbiljnije zanimati za ovaj oblik likovnog izražavanja, do samih početaka 1980-ih. Iako je smatran članom nadrealističkog pokreta, Miró zapravo nikada nije predugo 'prijateljevao' s nekim stilom te nikada nije izdao svoju umjetničku autonomiju i kreativnost.