'Tragovi' na zff-u

Dubravka Turić: Moja se junakinja grčevito drži za prošlost, ali to je iznutra izjeda

26.10.2022 u 14:09

Bionic
Reading

Film 'Tragovi' Dubravke Turić, koji večeras na Zagreb Film Festivalu ima hrvatsku premijeru, govori o ženi koja se, kaže redateljica, grčevito drži prošlosti umjesto da se prepusti životu i ide dalje

Njezin dugometražni prvijenac, koji je dočekala nakon tri uspješna kratkometražna filma, govori o znanstvenici koja proučavajući antropološke tragove pokušava pronaći izlaz iz vlastite traume.

Marija Škaričić u ulozi je žene, posljednje iz nekada velike obitelji, koja prolazi kroz osobnu krizu dok radi na antropološkom istraživanju simbola i urezanih tragova na stećcima.

Dobivena saznanja pritom se na neobičan način isprepliću s njezinim životom. "Isti ti simboli na kraju će joj nekako ukazati put kojim će ona prebroditi neke svoje osobne traume, pa bih žanrovski film svrstala u dramu s malim istraživačkim podžanrom", rekla je Turić u razgovoru za Hinu.

Izvor: Društvene mreže

Napomenula je kako je, kao i u svakom svom filmu dosad, neke temeljne postavke uzela iz vlastitog iskustva, želeći se baviti traumama koje su ju odredile i ostavile tragove na njoj.

"Istodobno nisam htjela da to bude samo taj nivo, priči sam htjela dodati jako puno toga i onda sam godinama oko tih trenutaka ispreplitala priču", objasnila je.

Antropologiju je kao zanimanje za glavni lik odabrala jer joj se svidjelo što je to automatski netko tko se bavi sa prošlošću i fokusiran je samo na prošlost, ali ga to određuje i u osobnom životu.

Njezine traume nisu sasvim skrivene jer ona ima i vitiligo, promjene na koži, a Turić napominje da je htjela pokazati koliko je slojevit proces potreban da se netko suoči s promjenama i prihvati ih.

Za svoju junakinju kaže da je žena "koja se grčevito drži za prošlost što ju izjeda iznutra, a treba se prepustiti životu kakav jest i ići dalje."

Nije bilo lako snimiti film, ali sam uživala

Snimanje filma nekoliko puta se otkazivalo zbog pandemije koja je usporila cijelu filmsku industriju, a uslijed dvaju potresa par su puta ostali i bez lokacija na kojima su planirali snimati.

Ipak, uz sve teškoće redateljica kaže kako je snimanje ovog filma bilo vrlo lijepo iskustvo i u cijelom je procesu uživala. "To su stvari koje se dogode i čovjek jednostavno mora ići preko njih, snalaziti se, nema predaje", rekla je.

Za glavnu ulogu nije imala dvojbe - Marija Škaričić bila je prvi izbor, nije slučajno došla do nje, niti radila audicije, već je kroz razgovore vidjela da ona ima senzibilitet vrlo sličan njezinome. "Odmah je shvatila priču i nadogradila ju. Sjajno smo se složile i nije bilo govora da bi netko drugi to mogao glumiti."

Objašnjava kako svoju ekipu uvijek bira vrlo detaljno, precizna je i puno traži, nekad prihvati pojedine ideje, no "sve mora biti u službi priče, ne u nekoj egomanijskoj maniri" nje ili bilo koga drugog.

Uz Škaričić, zapažene uloge u filmu su ostvarili Nikša Butijer, Mate Bulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić s Danijelom Žeželjom potpisuje i scenarij filma, koji je sama montirala.

"Tragovi" su svjetsku premijeru nedavno imali na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, uvršteni su i na Filmski festival Black Nights u Tallinnu, koji se održava u studenom, no Turić se posebno veseli premijeri na ZFF-u.

"Jako sam sretna što smo uvršteni i u konkurenciju Zagreb Film Festivala. Sva moja tri kratkometražna filma imali su ovdje premijere i to je festival kojega zaista jako volim, pratim od početka i osjećam ga kao svog", istaknula je.

Film je na rasporedu Tuškanca danas u 13 sati i 21 sat, a u večernjem terminu i uz prisustvo ekipe filma.