do 2. srpnja

Drugi festival knjige Matice hrvatske otvoren u Zagrebu

30.06.2023 u 09:24

Bionic
Reading

Drugi festival knjige Matice hrvatske, koji će u četiri iduća dana okupiti 34 izlagača, većinom Matičine ogranke, svečano je otvoren u sinoć u Zagrebu

Pod sloganom 'Matica dobrih knjiga' bit će predstavljeni novi naslovi te najstarije hrvatske kulturne udruge i njezinih ogranaka, a na festivalu sudjeluju i nakladničke kuće Alfa, Disput, Društvo hrvatskih književnika, Fakultet hrvatskih studija, Hrvatski institut za povijest i Hrvatska sveučilišna naklada.

Ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek izrazila je podršku Matičnom festivalu kojeg vidi kao otvaranje Matice prema javnosti i korisnicima, a Maticu s ograncima kao referentne kulturne točke i tijela koja jačaju participativnost u kulturi.

Naglasila je da Ministarstvo dobro surađuje s Maticom na pripremi teksta zakona o hrvatskom jeziku koje će uskoro, kazala je, uputiti u javnu raspravu.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran izrazio svima dobrodošlicu i kazao da je Matica uvijek bila kuća koja njeguje hrvatsku kulturu i jezik i mjesto susreta nakladnika i ogranaka.

Prve večeri festivala predstavljena su dvotomna 'Izabrana djela Vesne Parun', čije je pjesme govorila dramska umjetnica Branka Cvitković.

Božidar Petrač rekao je da su 'Izabrana djela Vesne Parun', koje je priredio Tvrtko Vuković, rezultat teorijski fundiranog čitanja ukupnog opusa Vesne Parun te da predstavljaju bitno drugačije viđenje njezina djela.

Izabrano je ono najvrjednije što je Vesna Parun dala hrvatskoj poeziji, uključujući i satiričke pjesme koje je pisala zadnjih petnaestak godina, u kojima ima i stanovitih vulgarnosti, ali to je bio njezin život i ona je duboko zahvatila u društvenu stvarnost, kazao je Petrač i odbio jednoznačnu vezu književnosti i pjesnikinjine biografije.

Vesna Parun je 1947. ušla poput kometa u muški svijet tada socrealističke književnosti i unijela senzibilnost i životnost poezije, te doživjela žestoke kritike, kazao je i dodao da je Parun bila prva žena u hrvatskoj književnosti koja je živjela od umjetničkog pisanja.

Prije svečanog otvaranja u Galeriji Matice hrvatske otvorena je skupna izložba 'Književnici i književnost u karikaturi', na kojoj sudjeluju 24 umjetnika odabranih na natječaju kojim je Matica nastojala poduprijeti umjetničko stvaralaštvo i promovirati književnost i čitanje.

Sljedećih dana bit će predstavljene, uz ine, knjige 'Fenomen glagoljice' u izdanju ogranka iz Zadra, 'Lirski referendum: I stihovi dišu' ogranka iz Križevaca, drugo izdanje 'Sela i stanovi na Velebitu', svjedočanstva života od nastanka do nestanka ogranka iz Gospića, monografija 'Drago Jančić“ ogranka iz Zaprešića i druge.