dvogodišnja produkcija umjetnika

Dodijeljene nagrade 7. bijenala slikarstva. Ovo su dobitnici

18.01.2024 u 20:10

Bionic
Reading

Nagrade 7. bijenala slikarstva, koje predstavlja dvogodišnju produkciju umjetnika različitih generacija, dodijelilo je u četvrtak navečer Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu

Nagrada Grand Prix 7. bijenala slikarstva u bruto vrijednosti 4,5 tisuće eura dodijeljena je Bojanu Šumonji za slike 'Čudna ekipa iz Loborike I i II', koje su integralni dio njegova recentnog ciklusa koji je prošle godine privukao pažnju kulturne zajednice i kritike provokativnom tematikom.

Odbor za dodjelu nagrada u obrazloženju ocjenjuje da je Šumonja na slikama uspješno sintetizirao metiersku izvrsnost, estetsku inovativnost te idejnu snagu i jasnoću. Kontrapostiranjem dvaju krajnosti ljepote bukolike prirode napućene čarobnim flamingima i iste te prirode obeščašćene tonama naših otpadaka nastaje neki Novi svijet s nekom novom čudovišnom estetikom, naglašavaju.

Slikarstvo Bojana Šumonje, ističu, obraća se presudnim, univerzalnim temama našega života i svijeta te time vraća slikarstvu dimenziju na koju se posljednjih desetljeća dobrim dijelom zaboravilo.

Nagrađene slike snažnog vizualnog doživljaja i provokativnog značenja sukus su njegova opusa, napominje Odbor i dodaje da su one iskaz njegovih stavova i težnje da još jednom upozori na autodestruktivnu dimenziju ljudske naravi.

Nagrada za mladu umjetnicu 7. bijenala slikarstva u bruto vrijednosti 3 tisuće eura pripala je slikarici Nataliji Borčić Peuc zbog, kako smatraju odbornici, odnosa prema motivu kojim se bavi te slojevitog i promišljenog pristupa samoj materiji slike.

Borčić Peuc se u slikama koje je predstavila na bijenalu slikarstva primarno dotiče pejzaža koji izrazito dobro poznaje, s kojim je odrasla, kojeg osobno proživljava, ističe Odbor i dodaje da taj pejzaž nije samo prikaz, nego je to struktura, materija od koje je sačinjen.

Ozračje i prostorna dubina kojima odišu akrili na platnu te slikarice pozivaju na melankolično putovanje po sjećanjima, fragmentima sretnog i bezbrižnog bivanja u dragom, osobno bliskom ambijentu, zavičaju.

Dobitnici triju nagrada 7. bijenala slikarstva, pojedinačno u bruto vrijednosti 1,5 tisuću eura su slikari Danko Friščić, Iva Zagoda i Marko Zeman.

Danku Friščiću nagrada je dodijeljena za rad 'Inflatable Haluciones de un Ab-Normal', a nalazi se u sklopu ciklusa 'Metagalaktik 2', 'što je apstraktni triptih intenzivnog kolorita, koji promatrače osvaja neposrednošću svog slikarskog jezika'. Taj Friščićev rad, ističu odbornici, na najbolji način reprezentira njegova umjetnička nastojanja.

Nagrada za radove izložene na 7. bijenalu slikarstva uručena je Ivi Zagoda, koja s malo likovnih elemenata te prozračnošću praznog prostora na platnu, sintetizirajući proces trajanja, stvara slike koje zrače lakoćom i odaju dojam prostora ,'bogatog kisikom'. Marko Zeman je dobio nagradu za slike velikih formata na kojima su portreti 'malih ljudi' i odišu iskrenošću i gotovo djetinjom jednostavnošću.

Strukovnu nagradu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (NMMU) za mladoga umjetnika dobila je Iva Zagoda, čije se minimalističko slikarstvo, smatra žiri NMMU-a, odlikuje izrazitim osjećajem za kontrolu i ritam sporadičnih crnih linija na bijelom platnu, kojima u izvedbi rafiniranih kompozicija pridružuje iznenadne kolorističke akcente i izolirana polja boje.

Nagrada je samostalna izložba u Galeriji Josip Račić u 2025. godini pod kustoskom paskom Željka Marciuša.

Nagradu galerije Canvas, koja uključuje samostalnu izložbu u galeriji Canvas te izradbu grafičke edicije s predloškom nagrađenog djela izloženog na 7. bijenalu slikarstva, dobili su Mia Matijević Akrap i Šimun Tolić.

Kontrapunkt nagrada Vladimir Dodik Trokut, Iva Vraneković – umjetnici umjetniku dodijeljena je na poticaj i zahvaljujući donaciji anonimnog filantropa, na temelju odluke odbora te anonimnog filantropa. Tri jednakovrijedne nagrade u neto vrijednosti od po 2,222.22 eura dobili su: Natalia Borčić Peuc, Leonardo Budimlić Majnarić i Mihaela Rašica.