ADAPTACIJA POEZIJE

Divne animacije poezije Charlesa Bukowskog

06.05.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Provjerite kako izgledaju prekrasne animirane adaptacije poezije Charlesa Bukowskog. U kratkom videu 'The Laughing Heart' Tom Waits narator je pjesnikovih stihova

Poezija Charlesa Bukowskog duboko je inspirirala njegove brojne čitatelje. Nekada ih samo potiče na razuzdan životni stil koji sam glorificiran, no u nekim slučajevima odvede ih na nova, neistražena područja i izaziva da naprave nešto svoje i drugačije.

Nedavno su otkrivene zanimljive animacije, adaptacije njegovih pjesama. Među njima se ističe 'The Man with the Beautiful Eyes' Jonathana Hodgsona koja donosi bujan, živopisan imaginarij o sjećanjima iz autorova djetinjstva.

Zatim, tu je i nekonvencionalna animacija Monike Umbe, video 'Bluebird'. Bez naracije ili teksta, umjetnica stvara izazovno rekreiranje njegove poezije, s naglaskom na stihovima: 'Bluebird in my heart that wants to get out.'

Interpretacija Bradleyja Bella odnosi se na pjesmu 'The Laughing Heart', u kojoj savjetuje čitatelje da ne dopuste da im životi zaglave u tupoj submisivnosti te da uvijek moraju biti na oprezu i spremni na bijeg. Ponekad time možete pobijediti smrt u životu, smatra Bukowski. U Bellovu animiranom uratku, pjesnikove riječi izgovara Tom Waits, svakako najprikladniji narator njegovih tekstova.