'DONOR' U TEATRU &TD

Dijana Vidušin i Saša Anočić u potresnoj predstavi o posljedicama rata

12.10.2020 u 12:31

Bionic
Reading

Drama Branka Ružića 'Donor' u režiji Nine Kleflin te s glumcima Dijanom Vidušin i Sašom Anočićem prikazuje se 14., 15. i 17. listopada u Polukružnoj dvorani &TD-a u 20 sati

Potresna dijaloška drama 'Donor' Branka Ružića, suvremenog dramskog pisca i scenarista porijeklom iz Splita, dobila je brojne nagrade u Engleskoj, gdje autor živi i gdje je drama praizvedena 2011. U Teatru &TD premijerno je izvedena u lipnju 2020.

Drama govori o ljudima koji su prošli ratna stradanja, koje je rat obilježio i promijenio.

'Oni su muškarac i žena, mučitelj i žrtva. Iako su ovi junaci bili sudionici ratnih zbivanja u Bosni, oni se mogu lako zamijeniti s stradalnicima, agresorima i žrtvama bilo kojeg rata u svijetu. Stoga, iako pozicionirana u naše prostore, ona progovara o ljudskoj patnji općenito, o patnji koja je svojstvena svakom čovjeku kojeg je dotaklo beznađe rata. Kroz tu prizmu prelamaju se složeni odnosi dvoje junaka, dvoje tužnih ljudi koji je nekad vezala bliskost, a kasnije mučenje i koji su na svojoj koži bolno ispitali granice međusobnog pripadanja. 

Ljubav i mržnja u ovoj se priči isprepliću, sjećanja na prošlost mijenjaju sadašnjost, snaga i nemoć postaju zamjenjive kategorije. Suočeni s nezamislivim tragedijama i okrutnostima života u ratnom logoru to dvoje junaka trajno ispituju granice vlastite izdržljivosti, žrtva propituje koju količinu patnje može trajno podnositi, a mučitelj svoje mehanizme potiskivanja i prisustvo vlastite savjesti', navode iz Teatra &TD. 

Nina Kleflin potpisuje režiju, dramaturgiju, scenografiju i kostimografiju, a video projekcije i glazbu Nikolina Belan.