SMRT JUNAKA

Deset dramatičnih književnih smrti

01.03.2014 u 08:29

Bionic
Reading

Prošle godine domaća publika saznala je za smrt omiljenog Marka Darcyja u romanu 'Mad About the Boy' Helen Fielding. Kako bismo se prisjetili bitnih likova iz fikcije koji nisu preživjeli, prenosimo popis deset dramatičnih smrti iz svijeta književnosti

Ana, 'Ana Karenjina', Lav Nikolajevič Tolstoj
Odjednom sve kreće nizbrdo i kao da se sve urotilo protiv tragične heroine: ostavlja je mlađahni ljubavnik, izopćena je iz društvenog života, a suprug joj zabranjuje pristup sinu. Bez izlaza i nade, Ana počini samoubojstvo bacajući se pod vlak.

Lavinia, 'Tit Andronik', William Shakespeare
U krvavoj tragediji, nakon što su njezina braća ubijena u bitki prije samog početka radnje, Lavinia doživi još stravičniju sudbinu od smrti. Silovana je i odrezani su joj jezik i ruke kako ne bi mogla ukazati na svoje mučitelje. Osveta stiže kad Tit Andronik ispeče njezine silovatelje, napravi od njihovih dijelova pitu i posluži ih njihovoj majci. Prije 'gozbe' skrati Laviniji muke slamajući joj vrat.

Leonard Bast, 'Howards End', E.M. Forster

Jadni stari Leonard nikad nije imao sreće. Sve je započelo ukradenim kišobranom, a završilo u spirali debakala iz koje se nije mogao izvući. Njegova afera sa slobodoumnom Helen Schlegel, dok je bio u braku, rezultirala je trudnoćom. U nastojanju da razriješi situaciju upušta se u obračun, više u obranu svojih stavova, i u jeku borbe izdaje ga srce.

Charlotte Haze, 'Lolita', Vladimir Nabokov
Lolitina majka stavlja pred novog stanara radikalan odabir: ili će je Humbert Humbert oženiti ili se mora odseliti. Slijepa za njegov očit nedostatak interesa i strasti za nju, šokirana je njegovom fascinacijom 12-godišnjom Lolitom. Dok panično bježi iz kuće, prvi put kad uviđa istinu, u bezglavoj jurnjavi izlijeće na cestu i zgazi je auto.

Catherine Earnshaw, 'Orkanski visovi', Emily Brontë
Samonametnuta izolacija i izgladnjivanje posebno su spor i mučan način umiranja, čak i ako je junakinja završila u deliriju. Ljubav boli, ali je li proganjanje obožavanog Heathcliffa do njegove smrti uistinu najbolji način za olakšavanje patnje?

Septimus Warren Smith, 'Gospođa Dalloway', Virginia Woolf
Veterana Prvog svjetskog rata Septimusa Warrena Smitha, koji pati od posttraumatskog sindroma, progone halucinacije ptica koje pjevaju na grčkom. Frustriran liječnicima koji su ga proglašavali potpuno zdravim, Septimus odluči okončati svoje patnje i skače kroz prozor.

Eustacia Vye, 'Povratak u zavičaj', Thomas Hardy
Ljepotica koja sanja o odlasku iz Egdon Heatha i avanturama odluči ostaviti supruga i postati ljubavnica bivšeg dečka Wildeva koji joj ponudi da će je odvesti u Pariz. Kad njihovi supružnici saznaju za njihove planove, spriječe ih. U očaju, Eustacia pada u branu, a nije do kraja jasno je li njezina pogibija čin samoubojstva ili samo nesreća.

Bertha Mason, 'Jane Eyre', Charlotte Brontë
Njezin suprug, gospodin Rochester, zaključao ju je na tavan jer je – luda. Onda se zaljubio u 18-godišnju guvernantu i pokušao je oženiti unatoč činjenici da već ima zakonitu suprugu. Taman kad stvari ne mogu postati gore, Bertha zapali cijelu vilu Thornfield Hall i skoči s krova u smrt manje bolnu od one u vatri koju je izazvala.

Cecilia, 'Nevina samoubojstva', Jeffrey Eugenides
Trinaestogodišnja Cecilia pokušava samoubojstvo rezanjem vena, ali ne uspijeva. Kasnije se ubije skačući s prozora i završavajući život na šiljatoj ogradi vlastitog doma. Njezine četiri sestre također počine samoubojstva.

Albus Dumbledore, 'Harry Potter i Princ miješane krvi', J. K. Rowling
Gubitak voditelja škole magije šokiralo je čitatelje. 'Eutanizirao' ga je Severus Snape, ostavljajući veliku prazninu u svijetu čarobnjaka i samom Harryju Potteru.