MALI ČAROBNJAK

Deset činjenica koje su obilježile 20 godina Harryja Pottera

26.06.2017 u 13:26

Bionic
Reading

Kad je 26. lipnja 1997. prvi roman o Harryu Potteru objavljen u Engleskoj, nitko nije slutio da se rodio fenomen. Serijal JK Rowling danas broji sedam knjiga prodanih u 500 milijuna primjeraka i prevedenih na 79 jezika, osam filmova (plus spin-offi), nekoliko tematskih parkova... Donosimo pregled najsjajnijih točaka Pottero-povijesti

Nije bilo ni za fotokopiranje

Joanne Rowling priču o Harryu Potteru razvijala je početkom devedesetih. Bila je mlada samohrana majka, živjela od socijalne pomoći i pisala po edinburškim kafićima dok joj je kći spavala. Izvorni primjerak 'Harrya Pottera i Kamena mudraca' napisala je 1995. na staromodnom pisaćem stroju. JK Rowling je od osobe koja si nije mogla priuštiti fotokopiranje svoga rukopisa postala prva osoba koju je pisanje pretvorilo u milijarderku.

Broj 13 ipak sretan

Knjigu je odbilo tiskati 12 izdavačkih kuća, a Rowling je nedavno na Twitteru objavila nekoliko odbijenica. Možda bi je odbila i trinaesta, Bloomsbury, da njezin direktor nije svojoj osmogodišnjoj kćeri rekao da pročita prvi odlomak. A ona je, progutavši ga, odmah zatražila ostatak.

'Dečki neće čitati ako piše cura'

Prvo izdanje u Velikoj je Britaniji izašlo 26. lipnja 1997. u svega 500 primjeraka koji su danas za kolekcionare sveti gral, osobito jer je na njima autorica potpisana pravim imenom, umjesto JK, što je kasnije preuzela kao pseudonim na savjet izdavača koji je vjerovao da dečki neće čitati knjigu o čarobnjaku ako znaju da ju je napisala žena.

Simboli borbe s depresijom

Dementori, bića tame iz serijala, koji se hrane radosnim ljudskim osjećajima, tjerajući žrtve da se prisjećaju svojih najgorih uspomena, nadahnuti su depresijom s kojom se JK borila nakon majčine smrti. Majka joj je preminula 1990. od multiple skleroze.

'Bezjaci' ušli u rječnik

Riječ bezjak ('muggle'), koja označava nečarobnjake, odnosno one koji nemaju urođeni dar magije, 2003. je ušla u Oxfordov rječnik engleskog jezika.

Najbrže prodavanija knjiga u povijesti

Serijal je dosad prodan u 500 milijuna primjeraka i preveden na 79 jezika, među njima i na latinski i antički grčki. 'Harry Potter i Darovi smrti', sedma i posljednja knjiga, najbrže je prodavanija knjiga u povijesti. U prva 24 sata samo je u Britaniji prodana u 2,65 milijuna primjeraka. Jedan od podataka je i da svakih trideset sekundi netko u svijetu počne čitati knjigu o Harryu Potteru.

Odbila ponudu koja se ne odbija

Jedan od najuspješnijih pjevača svih vremena, Michael Jackson, htio je skladati glazbu za filmove o Harryju Potteru, no spisateljica nije bila uvjerena da je on pravi čovjek za to, pa ga je odbila.

'Pravi' prolaz do Hogwartsa

U Pottermaniju se svojedobno bila uključila i Britanska Kraljevska pošta, koja je za ljeto uoči izlaska sedme knjige u Potter serijalu bila objavila prigodnu seriju od sedam poštanskih maraka. Na markama su bile prikazane naslovnice svih sedam knjiga o Harryju Potteru, a na tržištu su se našle 17. srpnja, kao dio tradicije Pošte da obilježava 'društvene teme i značajne prilike vezane uz naš način života'. Na londonskom King's Crossu, osim toga, između perona devet i 10 uprava je postavila i natpis 'Peron 9 3/4' u čast prolaza do škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts.

I najlošiji 'Potter' bolji od najboljeg 'Sumraka'

Filmski nastavak Harrya Pottera koji je zaradio najmanje novca, 'samo' 90 milijuna dolara, opet je zaradio više od najuspješnijeg nastavka sage 'Sumrak'. Drugi dio 'Harrya Pottera i Darova smrti' iz 2011. zaradio je 1,341,500000 dolara. Osam snimljenih filmova na kino blagajnama diljem svijeta uprihodilo je ukupno 6,5 milijardi dolara.

Ključni lik 'izašao iz ormara'

Ravnatelj Hogwartsa, Albus Dumbledore je, priznala je Rowling u jednom druženju s obožavateljima, gay. Prema objašnjenju autorice na predstavljanju romana 'Harry Potter i Darovi smrti' u New Yorku prije nekoliko godina, Dumbledore se zaljubio u svog prijatelja Gellerta Grinderwalda koji je kasnije prešao na stranu najvećega negativca u romanima o Harryju Potteru, lorda Voldemorta.