POEZIJA

Delimir Rešicki dobitnik Goranova vijenca

21.02.2011 u 14:18

Bionic
Reading

Dobitnik Goranova vijenca 2011. godine hrvatski je pjesnik Delimir Rešicki, a nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je Martina Vidaić

O nagradi dodijeljenoj Rešickom jednoglasno je odlučio žiri u sastavu Evelina Rudan, Branko Čegec, Miroslav Kirin, Miloš Đurđević i Tvrtko Vuković. Pjesništvo Delimira Rešickog višestruko je nagrađivano i u domovini i inozemstvu, a njegove pjesme su uvrštavane u brojne antologije i preglede hrvatskog pjesništva.

'Stavljajući ustrajno jezik pjesništva u odnos s drugim društvenim jezicima, poput kršćanstva, nacionalne povijesti ili supkulture, Rešicki nastoji otvoriti i problem političnosti književnosti. Njegovo pjesništvo na taj način za svoje polazište uzima davanje glasa onome što je u našoj službenoj kulturi obično nijemo, onome što nema glasa, što (se) ne glasa', stoji u priopćenju žirija.

Žiri u sastavu Ana Brnardić, Miroslav Mićanović i Marko Pogačar jednoglasno je odlučio da nagradu Goran za mlade pjesnike dobije Martina Vidaić.

'Pjesnički rukopis Martine Vidaić odlikuje metaforički bogat, polivalentan iskaz, lucidno spajanje raznorodnih jezičnih registara i lakoća kojom se unutar uobičajenog, 'korisničkog' jezika oživljuje svjež, inovativan poredak stvari', ocijenili su članovi žirija, dodajući da motivski istaknuta mjesta u njenim pjesmama zauzimaju bližnji – majka, otac i sestra te susjedi iz slijepe ulice. Vidaić je rođena 1986. u Zadru te je autorica zbirke 'Tkiva'.

Nagrade će im biti uručene na središnjoj manifestaciji Goranova proljeća 21. ožujka u Lukovdolu. Ove godine Goranovo proljeće započinje 20. ožujka zagrebačkim nastupima pjesnika, a nastavlja se dodjelom nagrada u Lukovdolu te dvodnevnim programima u riječkom Art kinu i klubu Palach. Zaključni program Goranova proljeća održat će se 23. ožujka u Studentskom centru.