NOVE SPEKULACIJE

Dante je pisao 'Božanstvenu komediju' bolujući od narkolepsije

26.09.2013 u 13:15

Bionic
Reading

Talijanski pjesnik Dante Alighieri patio je od narkolepsije, kroničnog poremećaja spavanja, o čemu je pisao u svome djelu 'Božanstvena komedija', tvrdi talijanski akademik Giuseppe Plazzi

Jedno od najpoznatijih djela na talijanskom jeziku 'Božanstvena komedija' prepuno je motiva sna, spavanja, živopisnih snova te umornih tijela.

Pjesnik Dante Alighieri opisuje i kako savladan emocijama pada na tlo poput mrtvaca.

Talijanski akademik Giuseppe Plazzi tvrdi da razlog zbog kojeg je firentinski pjesnik bio opsjednut drijemežom nikako nije svoje korijene imao u književnosti, piše Guardian.

Dante je, tvrdi Plazzi, vrlo vjerojatno patio od neurološkog poremećaja – narkolepsije.

'Pretpostavljam da je šest stoljeća prije znanstvenog objašnjenja, Dante opisao narkolepsiju zajedno s katapleksijom u svojim književnim djelima kao autobiografsku crtu', piše Giuseppe Plazzi sa Sveučilišta Bologne u članku za Sleep Medicine Journal.

'Iako su neki dijelovi očigledno književna sredstva, teško je ne suprotstaviti se točnosti kojom je opisao simptome navedenih poremećaja', tvrdi Plazzi zaključivši da su snovi, halucinacije i padanja u san samo pokazatelj cjeloživotnih neuroloških problema.

U svom članku Plazzi ističe brojne dijelove 'Božanstvene komedije' gdje Dante, kao pisac i narator, ako se doslovno protumači opisuje simptome narkolepsije i katapleksije.

Narkolepsija je kronični poremećaj spavanja karakteriziran pretjeranom pospanošću i iznenadnim napadajima sna u neprimjerenim situacijama; često je praćena katapleksijom, pojavom mišićne slabosti poslije jake emocije.