U ZAGREBU

Čitajmo domaće autore: Predstavljene 'Osamotne okolnosti' Envera Krivca

13.03.2024 u 00:00

Bionic
Reading

Grafičko-literarni almanah 'Osamotne okolnosti' riječkog multimedijalnoga umjetnika Envera Krivca predstavljen je u zagrebačkoj Kinoteci, u sklopu ciklusa 'Čitajmo domaće autore'

Knjiga 'Osamotne okolnosti' koncipirana je kao 'art book' ili almanah koji čine četiri broja izmišljenih, nikad objavljenih časopisa koje je autor sam napisao. Usprkos tome, stilski su raznovrsni, čime se stvara dojam prisutnosti nekoliko različitih autora.

'Osnovna ideja došla je prije 5-6-7 godina, ali 2021. mi je tek sinulo što bi to trebalo biti. Imao sam dosta priča koje nisu imale svoj dom, ali nedovoljno za zbirku priča, kao niti za album stripova. Mislio sam da možda moram napisati roman, ili nešto ozbiljnije, ali nisam znao što pa sam složio ovaj 'casserole', složenac', rekao je autor.

Istaknuo je da je ideja za aranžman došla od crtača stripova Daniela Clowesa, autora 'Eightballa'.

Većina stripova u knjizi je bez teksta, što je Krivac nazvao 'instrumentalnim' stripovima.

Ilustratorica Jukić Pranjić, koja je zajedno s autorom i urednikom Krunom Lokotarom predstavila knjigu, kazala je da je autor dodavanjem kratkih priča uz stripove napravio 'veliku uslugu stripu'.

'Stavio je strip u ravan s književnošću. Postoje napori da se od stripa napravi relevantna forma jer se inače na njega gleda svisoka. Ovdje je strip puno više od jednostavnih avanturističkih stripova koji nam padnu napamet, kao na primjer Zagor', kazala je, uočivši da se u knjizi jasno očituje 'fanzinski humor'.

Kroz tekstove zbirke provlači se tema samoće i zajedništva, no Krivac ne govori o sebi, već su njegova iskustva predložak za nastajanje priča koje obiluju igrama riječi. Autor krši jezična pravila, prenoseći na taj način atmosferu više nego li informaciju, no njegovi tekstovi ostaju razumljivi i čitljivi.

Ipak, Jukić Pranjić istaknula je da u svim Krivčevim likovima i pričama postoji jak pečat njegove osobnosti. 'On je nevidljivi stripovski junak', kazala je. Za dizajn knjige u tvrdome uvezu zaslužan je Damir Bralić.

Enver Krivac (1976.) multimedijalni je umjetnik iz Rijeke koji djeluje na područjima književnosti, glazbe, videa i likovne umjetnosti. Dosad je uz ostalo objavio romane 'Piknik' i 'Smeće', te strip-albume 'Priče iz Ž+K!' i 'Let iznad orlovog gnijezda'.

V.B.Z.-ov ciklus 'Čitajmo domaće autore' pod pokroviteljstvom Barcaffea započeo je u studenome 2023. Među autorima koji će predstaviti svoja djela nalaze se Tahir Mujičić, Emir Imamović Pirke, Branislav Glumac, Almin Kaplan, Marko Tomaš i Velibor Čolić.