Premijera: 21. travnja

Charlie i tvornica čokolade u Trešnji

29.03.2023 u 13:44

Bionic
Reading

Nova predstava kazališta Trešnja, Charlie i tvornica čokolade, u režiji Lee Anastazije Fleger, donosi priču o djeci koja žele zagospodariti svijetom slastica, odnosno velikom i čudesnom tvornicom Willyja Wonke

O predstavi:

Willy Wonka po prvi puta otvara vrata svoje čudesne tvornice i raspisuje natječaj. U proizvode svoje tvornice, svoje čokolade, stavlja pet zlatnih ulaznica koje postaju garancija za ulazak u toliko tajnovitu i javnosti nepoznatu (barem iznutra) tvornicu čokolade. Diljem svijeta sva djeca i roditelji mahnito kupuju čokolade ne bi li baš oni (i njihovo dijete) pronašli zlatnu ulaznicu.

Sretni nalaznici ulaznica u tvornicu čokolade su djeca: August Loop, Vera Salt, Violeta Beauregarde i Mike Telkač. Oni su utjelovljenje ružnih ljudskih pohlepa, te prototipovi razmažene i neodgojene djece. U središtu priče je želja, potreba, pohlepa za slatkim: bombonima, lizalicama, žvakaćim gumama, kolačima, ušećerenim bademima… Hoće li junaci ove priče uvidjeti da je uživanje u slasticama zadovoljstvo samo onome tko u tome ne pretjera ili će se izgubiti u carstvu slatkiša? Prikazom ovo četvero djece i njihovih roditelja, na površinu izlaze problemi modernog društva kao što su: proždrljivost, obijest, bahatost, agresivnu ambicioznost i manjak manira, odgoja, opsjednutost gledanjem televizije. No, ponašanje ove djece razotkriva i neke od uzroka ovih pojava, a koje su prepoznatljive i u suvremenom društvu poput popuštanja djeci te kupovanja ljubavi materijalnim stvarima.

  • +2
Charlie i tvornica čokolade Izvor: Promo fotografije / Autor: promo / kazalište Trešnja

Posljednji nalaznik zlatne ulaznice je ujedno i glavno lice komada, to je skromni Charlie Bucket. On za razliku od ostale djece ima samo tri prilike za pronalazak zlatne ulaznice u čokoladi. Naime, njegova obitelj je toliko siromašna da on svake godine za rođendanski poklon dobije jednu Wonkinu čokoladu za koju bake i djedovi dugotrajno štede. Time je Charlijeva sreća još veća od sreće ostale djece. Kada je pronašao ulaznicu, razmišljao je kako bi je mogao prodati da kući donese novac koji je obitelji toliko potreban. Naravno, to mu roditelji nisu dopustili.

Svih pet nalaznika zlatnih ulaznica sa svojim roditeljima ima priliku upoznati slavnog Willyja Wonku, njegove Oompa Loompase i sve slatke tajne i čudesa koje skriva njegova tvornica. Krenite s petero sretnih nalaznika na put koji će vas potaknuti na razmišljanje o prividnim vrijednostima koje propagira današnje društvo konzumerizma, u odnosu na prave ljudske vrijednosti koje traju, kao što su ljubav prema obitelji i prijateljima, podrška i razumijevanje.

Podjela Willie Wonka: Radovan Ruždjak Charlie: Luka Bulović Djedica Joe: Tvrtko Jurić Bakica Josephina: Sanja Hrenar Djedica George: Matija Čigir Bakica Georgina: Aleksandra Naumov Mama: Tamara Vrdoljak Tata: Paško Vukasović Vera: Ana Vučak Veljača Verin tata: Krunoslav Klabučar August: Kruno Bakota Augustova mama: Daria Knez Rukavina Violeta: Lucija Rukavina Violetina mama: Tena Jeić Gajski Mike: Tin Rožman Mikeova mama: Ivana Bakarić Oompa Loompasi: Jure Radnić, Dubravka Lelas, Paško Vukasović, Sanja Hrenar, Aleksandra Naumov, Matija Čigir TV voditelj 1: Dubravka Lelas TV voditelj 2: Jure Radnić Prodavač u dućanu: Jure Radnić

Gospođa u dućanu: Dubravka Lelas Gospodin u dućanu: Krunoslav Klabučar

Autorski tim

  • Adaptacija i režija: Lea Anastazija Fleger
  • Scenografija: Paolo Tišljarić
  • Kostimi: Ana Fucijaš
  • Glazba: Frano Đurović
  • Pokret: Damir Klemenić
  • Svjetlo: Vesna Kolarec
  • Projekcije: Miran Brautović
  • Asistentica kostimografije: Tina Spahija
  • Suradnica za adaptaciju: Nikolina Rafaj Rekvizita: Miro Gik
  • Oblikovatelj zvuka: Tomislav Budimir
  • Autor plakata: Zdenko Bašić Grafička dizajnerica: Ana Rako
  • Produkcija video materijala: Miran Brautović
  • Autor fotografija: Miran Brautović
  • Majstorice šminke: Irena Königsknecht i Tatjana Bjeliš
  • Inspicijentica: Tajana Fabekovec-Pavlović i Aline Arlavi Šarkezi