konferencija za medije

'Čarobna frula' otvara 17. vukovarski film festival

22.08.2023 u 14:51

Bionic
Reading

Sedamnaesti vukovarski filmski festival otvara se u četvrtka, 24. kolovoza, fantastičnim spektaklom Čarobna frula, a tijekom četiri dana trajanja prikazat će i ovogodišnjeg pobjednika Cannesa 'Anatomiju pada', koji je pobrao hvalospjeve filmske struke, kritike i publike

Filmski festival će se održati u razdoblju od četvrtka, 24. kolovoza do nedjelje, 27. kolovoza na pet različitih lokacija koje uključuju i dvije potpuno nove - dvoranu paviljona II dvorca Eltz te amfiteatar Vukovarskog vodotornja, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u Vukovaru.

Otvorit će ga njemački fantastični spektakl Čarobna frula u kojemu su glavne uloge ostvarili Jack Wolfe, Niamh McCormack, Iwan Rheon, Amir Wilson te dobitnik Oscara - F. Murray Abraham.

Tijekom svečanog otvorenja gošća festivala, mlada glumica Niamh McCormack pozdravit će okupljene i predstaviti film Čarobna frula, odnosno govoriti o njegovu nastanku, produkciji i svojoj ulozi.

Gradonačelnik Ivan Penava, direktor festivala Darko Puharić, umjetnički ravnatelj Daniel Rafaelić, te direktorica gradske Turističke zajednice Marina Sekulić pozvali su Vukovarce i građane iz okolice da u idućih nekoliko dana pogledaju filmove, poslušaju glazbene izvođače i općenito uživaju u festivalskoj atmosferi koja očekuje sve posjetitelje.

Festival će se svečano otvoriti i zatvoriti u perivoju dvorca Eltz, gdje će se prikazati projekcija canneskog pobjednika, fascinantna sudska drama "Anatomija pada" i hrvatska premijera domaćeg filma "Žena s gumenim rukavicama" redatelja Marija Šuline.

U dvorani paviljona II dvorca Eltz održavat će se projekcije dokumentarnih filmova iz službene konkurencije, a Hrvatski dom Vukovar biti će domaćinom prikazivanja igranih filmova iz službene konkurencije.

Rodna kuća Lavoslava Ružičke ugostit će Dječji vukovarski filmski festival u sklopu kojega će biti organizirane razne radionice za djecu, kutak za fotografiranje i prigodne izložbe. Ondje će projekcijama animiranih klasika “Pepeljuga”, “Pocahontas” i “101 Dalmatinac” biti obilježena 100. godišnjica Disneyja.

U amfiteatru Vukovarskog vodotornja, u prisutnosti egipatskog veleposlanika, prikazat će se program “Rijeka prijatelj Nil”, odnosno dva egipatska klasika - kratki igrani film “Razgovorljivi seljak” te dugometražni “Mumija”, inače proglašen jednim od najboljih egipatskih filmova svih vremena.