premijera u četvrtak

Branko Ivanda postavlja novu predstavu: 'Prijevara' nobelovca Harolda Pintera

27.10.2022 u 15:09

Bionic
Reading

Predstave 'Prijevara' Harolda Pintera u režiji čuvenog hrvatskog redatelja Branka Ivande, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i zagrebačkog Teatra Erato, premijerno će biti izvedena u šibenskom teatru 27. listopada u 20 sati

Prva repriza predstave bit će već 28. listopada u HNK Šibenik, a potom slijede gostovanja u Sisku na Festivalu Prolog, te u GKM Split u Noći kazališta, stoji u najavi.

Pinter nas u početku zavarava klasičnom, pomalo banalnom pričom o ljubavnom trokutu: suprug, supruga i ljubavnik. U drugom planu je, ali ne manje važna i ljubavnikova supruga. U slijedećem sloju, iza nevjere otkriva izdaju.

Prijevara nije samo ljubavna već i moralna, jer prijatelj vara prijatelja, supruga vara i supruga i ljubavnika, a ljubavnik vara svih. I sve to prikriveno je uljudnim ponašanjem i beznačajnim rečenicama. Drama počinje otkrivanjem situacije, a zatim iz scene u scenu, od prve do devete scene, obrnutim se kronološkim redom postupno vraća na početak od prije sedam godina. Tom neočekivanom dramskom strukturom, gura protagoniste u neminovne prijevare i labirinte izgubljenih identiteta, a nas gledaoce u traganje za psihološkim motivima. U tom trenutku, banalni ljubavni trokut postaje i naša egzistencijalna drama.

Danas je neosporno Betrayal (Prijevara ili Izdaja) jedna od najznačajnijih drama u cjelokupnom opusu engleskog nobelovca Harolda Pintera. Skrivanje pa i gubitak osobnih identiteta u rečenicama višestrukog, ali površnog smisla, simbol je našeg vremena. Komunikacija je svedena na prazne riječi, dok se istina prikriva. Naše duboko proživljene reakcije na emotivne potrese, prijevare, izdaje, gubitke u ljubavi i prijateljstvu ostaju dobro kamuflirane konvencio-nalnim riječima. Bitno je ne otkriti ranjivost vlastite osobnosti. Pinter kategoriju situacione prosječnosti vješto uspijeva pretvoriti u tragičnu dominaciju naše nemoći.

Branko Ivanda

Prevoditelj: Vladimir Gerić

Redatelj: Branko Ivanda

Igraju: Siniša Popović, Franka Klarić, Marjan Nejašmić Banić, Ana Perković

  • Scenograf: Frane Celić
  • Kostimografkinja: Slavica Snur
  • Dizajnerica vizuala: Sanja Rocco
  • Dizajner svjetla: Josip Bakula
  • Producenti: Lidija Ivanda i Jakov Bilić
  • Produkcija: Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku i Teatar Erato
  • Premijera: 27. listopada u 20h, HNK Šibenik