FAROPIS NA HVARU

Bosanci osvojili srca hvarske publike

27.08.2012 u 11:12

Bionic
Reading

Faropis je održan u Starom Gradu na Hvaru od 21. do 23. kolovoza, a posebnost ovogodišnjeg festivala bilo je gostovanje bosanskohercegovačke književne reprezentacije pod selektorskom palicom Zilhada Ključanina

Prva večer festivala protekla je u znaku bosanskohercegovačke književnosti. Pred mnogobrojnom publikom pisci su na jednom od najljepših trgova na Jadranu, u izboru sveučilišnoga profesora, pjesnika i prozaika Zilhada Ključanina, tokom dva sata nedvojbeno pokazali vitalizam i bujnost recentne bosanskohercegovačke pjesničke i prozne scene. Pritom se, živopisnim nastupom i iznimnim stihovima, ponajviše istaknuo Admiral Mahić, autor koji iako ne živi od poezije zasigurno živi za nju.

Nakon svake pjesme nagrađen pljeskom i simpatijama publike, Mahić je dojmljivom estradno-recitativnom gestom bio šlagvort za light verse Mire Petrovića, mostarskoga pjesnika i urednika koji je pak razgalio starogradsku publiku angažiranim i duhovitim stihovima. Uz bok Mahiću, ništa manje uvjerljivo stihove je čitao Asmir Kujović, ponajbolji autor srednje generacije bosanskohercegovačkih pjesnika, koji je komornim čitanjem posvjedočio svu puninu vlastite pjesme garnirane suptilnom ispovjednošću i transcendentalnom čeznutljivošću. Pjesnik i urednik Damir Uzunović pak čitao je iz rukopisa u nastajanju pod radnim naslovom 'Tespih', a mlada Naida Mujkić vlastitim poetskim buntovništvom dala značajan doprinos ženskom bosanskohercegovačkom pismu.

Drugi dan je započeo u predivnom ambijentu dominikanskog samostana predstavljanjem romana 'Beš' autora Edina Urjana Kukavice, o kojem su vrlo nadahnuto govorili akademik Tonko Maroević, Ervin Jahić i profesor Zilhad Ključanin. Radi se o izuzetnom i nevjerojatno produktivnom i samozatajnom autoru koji je svojevrsno književno otkriće i o kojem ćemo zasigurno još mnogo čuti i s nestrpljenjem iščekivati njegova nova djela.

Pred prepunim trgom Škor drugu večer predstavili su se hrvatski pjesnici i prozaici: Dragan Pavelić, Daša Drndić, Zoran Kršulj Ivan Herceg, Dijana Burazer,Tonko Maroević Ivica Đikić.

Završnu, treću večer, svi su autori imali na raspolaganju po pet minuta i to im je bilo više nego dovoljno da izazovu ovacije publike te snažne emocije kad je Brajović najavio kraj 11. Faropisa i pozvao publiku na sastanak u isto vrijeme na istom mjestu za godinu dana.

Novina 11. Faropisa je i novčana nagrada koju je organizator dodijelio najdomljivijem nastupu. Ove godine odlukom žirija (izbornici i organizator) novčana nagrada je pripala Admiralu Mahiću.