'festivalski mjesec'

Bogat svibanjski program riječkoga HKD-a na Sušaku

02.05.2023 u 11:43

Bionic
Reading

Rijeka će u svibnju ugostiti Međunarodni festival malih scena i festival suvremenog plesa Port of Dance, pa Hrvatski kulturni dom (HKD) na Sušaku ističe da se svibanj može nazvati i festivalskim mjesecom

Rijeka će u svibnju ugostiti Međunarodni festival malih scena i festival suvremenog plesa Port of Dance, pa Hrvatski kulturni dom (HKD) na Sušaku ističe da se svibanj može nazvati i festivalskim mjesecom.

28. Međunarodni festival malih scena, od 3. do 9. svibnja, donosi sedam predstava iz Hrvatske, Poljske, Srbije te BiH.

Osnovna tema svih predstava jest pitanje temeljnih ljudskih prava, onih koji su u suvremenomu društvu nepravedno stavljeni u status manjine i time marginalizirani, navodi se u najavi.

Festival suvremenog plesa Port od Dance ugostit će vrhunska ostvarenja suvremenog plesa, a osim u HKD na Sušaku, moći će se pogledati i na više drugih lokacija u Rijeci.

Na programu je pet plesnih predstava, jedan plesni laboratorij, dva plesna videa te tri predstave u virtualnoj stvarnosti, od kojih je jedna namijenjena djeci i uključuje i interaktivnu plesnu radionicu.

U HKD-u 17. svibnja nastupa Elvis Stanić French Accordion Trio, novi glazbeni projekt najnagrađivanijeg hrvatskog multiinstrumentalista posvećen je harmonici, tangu, francuskoj šansoni i valceru.

Ryukyu, japanska plesna skupina Izeno-no-Kai gostuje 20. svibnja. Osnovana je u Tokiju 1988. godine i predstavlja narodne plesove otočja Okinawa i Amami, a do sad su nastupali na brojnim pozornicama širom svijeta.

U Galeriji Kortil, u sklopu HKD-a na Sušaku, u svibnju će se prirediti prateća izložba festivala malih scena "Lica, maske, rekvizita: Shakespearov svijet u poljskim kazališnim plakatima", kustosa Zenona Butkiewicza.

Od 23. svibnja u Kortilu gostuje Umjetnička akademija u Splitu s izložbom "Slikarstvo i mogućnosti slike: Generacija 2022" mladih umjetnika. Izložba se može pogledati do 14. lipnja, doznaje se od Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.