KNJIŽEVNA ROCK POSLASTICA

Biografija Dušana Vesića o rock princezi Margiti Stefanović Magi

11.04.2018 u 15:40

Bionic
Reading

Pred čitateljima je knjiga koja ih sigurno neće ostaviti ravnodušnim, priča o 'socijalističkoj princezi', ženi koja je svojom glazbom i karizmom obilježila jedno radoblje u povijesti scene bivše države. Dušan Vesić napisao je potresnu knjigu o njezinom genijalnom talentu i tragičnom kraju

Margita je preminula 2002. godine u 43. godini, a način na koji je živela i umrla predmet je kontroverznih tumačenja. Knjiga 'Magi – Kao da je bila nekad' koju u Hrvatskoj objavljuje Naklada Ljevak, sadrži i ekskluzivne fotografije iz karijere i privatnog života Margite Stefanović Magi.

Opus Ekatarine Velike danas spada u opću kulturu, njihova poetika neprestano osvaja nove generacije – u prvom redu zato što ta poetika slavi individualnu emociju, i svakom dopušta da u njoj razvije vlastiti doživljaj stvarnosti, stoji u priopćenju.

Uz zasluženu slavu koju je EKV uživala i još uživa kao kultni bend novoga vala, zanimanje medija i publike izazivala je i tragična sudbina većine njezinih članova koji su umrli u najboljim godinama, mahom kao žrtve droge. Posljednja je otišla klavijaturistica Margita Stefanović Magi, ujesen 2002.

'Tamo gdje većina reagira sentimentalno i bez odmaka idealizira – Vesić nudi činjenice, do u detalje provjerene i skupljene silnom i kod njega odavno poznatom marljivošću. No on nipošto nije klinički hladan i udaljen od svoje teme – od osobe o kojoj piše: tamo gdje su drugi cinični, on nudi humanost i razumijevanje. Ispod svih detalja, ispod fakata, imena i događaja, promalja se zato emocija, mnogo jača i mnogo dublja. Autorova suosjećajnost velika je koliko i diskretna, baš kao i njegova suživljenost sa stvarnom ličnošću koju su toliki promatrali iz daljine, a nije je poznavao nitko.'

Dušan Vesić objavio je tri knjige o Bijelom dugmetu. Autor je televizijske serije i filma 'EKV – kao da je bilo nekada', kultnog 'Rokovnika'- filmske povijesti YU-rocka u 40 epizoda.