OD SUBOTE

Belgijski Needcompany u Rijeci: Počinje festival jednog od najvažnijih predstavnika suvremenog europskog kazališta

28.02.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Jedna od najvažnijih predstavnica suvremenog europskog kazališta, belgijska umjetnička skupina Needcompany, priredit će sedmodnevni Needcompany festival u Rijeci u sklopu Europske prijestolnice kulture, a program počinje u subotu otvaranjem izložbe i predstavom 'Koncert benda koji gleda u krivom smjeru'.

Izložbom '18 videa', kroz sedam animacija u prostoru DeltaLab, odnosno bivšoj tvornici Ivex, bit će predstavljen rad skupine, najavljeno je na konferenciji za novinare u petak u Rijeci. Autorice izložbe su članice skupine Grace Ellen Barkey i Lot Lemm, koje djeluju kao umjetnički dvojac Lemm&Barkey.

Kao uvod u festival, u DeltaLabu će se prije otvaranja izložbe održati razgovor o djelovanju ove skupine te o srodnim kazališnim formama, na kojem će sudjelovati glumica Nina Violić, teatrologija Agata Juniku, kazališni kritičar Igor Ružić i kazališni redatelj Ivan Plazibat.

Autor predstave 'Koncert benda koji gleda u krivom smjeru', koja će biti izvedena u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, je Maarten Seghers.

U HNK Ivana pl. Zajca je 3. i 4. ožujka na programu regionalna premijera najnovije predstave Needcompany - 'Sve što je dobro', nastale u koprodukciji Rijeka 2020, riječkog HNK te skupine Needcompany i njihovih partnera. Autor i redatelj je osnivač i voditelj skupine Jan Lauwers.

Posljednja predstava Needcompany festivala je 'Zauvijek', autorice predstave i koreografije Grace Ellen Barkey, temeljene na Mahlerovim kompozicijama.

Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić istaknula je da je ova skupina uvedena u program EPK od samih početaka stvaranja kazališnog programa, što je tada vodio Oliver Frljić. Nakon njegova izlaska iz projekta EPK, program gostovanja Needcompany razvijao se u okrilju HNK Ivana pl. Zajca, rekla je.

Pročelnik Odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar pozvao je sve zainteresirane da pogledaju neke od predstava iz programa festivala, ocijenivši da su članovi vrhunski izvođači te da se to kako glume, plešu i pjevaju ne viša svaki dan. Bitno nam je da se podigne letvica očekivanja razine izvedbi, naveo je.

Osnivač skupine, Jan Lauwers je ustvrdio da Rijeka i Bruxelles, iz kojeg dolaze, dijele mnogo zajedničkog. Oba su multikulturni i višejezični gradovi te je važno da postoji intenzivna politička rasprava o tome što je danas ideja naroda, a što internacionalizam, rekao je.

'Mi kao skupina radimo sa širokim spektrom mogućnosti, zanima nas odnos umjetnosti i društva, te lokalnog i međunarodnog. Nadamo se da ćemo vas nakon ovih tjedan dana ostaviti s više pitanja nego odgovora', dodao je Lauwers.

Naveo je da je Needcompany pokrenut 1986. godine, kao svojevrsni odgovor rastućem pokretu neonacista u Belgiji. Uveli smo izvedbu svojih djela na četirima jezicima na sceni, postavljajući pitanja o vlastitom identitetu. U početku smo bili plesna skupina, te je bilo potrebno 20 godina da uvjerimo ljude da se može raditi i višejezični plesni teatar, rekao je.

  • +3
Needcompany Izvor: Promo fotografije / Autor: Maciej Zakrzewski

Maarten Seghers, koji se pojavljuje u sve tri predstave kao izvođač, a ujedno je i autor glazbe u predstavama Needcompany, istaknuo je da si u izvedbama ne olakšavaju, nego da uvijek pred sebe postavljaju nove izazove.