NOVA VERZIJA

'Bambi' premijerno u Zagrebačkom kazalištu lutaka

22.11.2013 u 10:52

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište lutaka večeras će premijerno izvesti novu verziju 'Bambija', proslavljenog klasika dječje književnosti austrijskog pisca Felixa Saltena, u kojemu se na djeci jednostavan način prikazuju sve radosti, ali i muke odrastanja, od slavljenja rođenja, prijateljstava i ljubavi do starenja, smjene generacija i smrti

Priča o lanetu Bambiju pripada kanonskim djelima književnosti za djecu i u toj se mjeri uvukla u svakodnevicu da mnoga djeca riječ Bambi nauče prije nego 'lane' i za njih je nerijetko svaki jelen upravo onaj iz priče. Omiljena priča o mladom jelenu i stanovnicima šume koja im je utočište i dom, ali i mjesto brojnih opasnosti i tužnih događaja svjetsku je popularnost stekla zahvaljujući istoimenoj američkoj ekranizaciji iz 1942. produkcijske kuće Walt Disney

Premda je Disneyjeva adaptacija vizualno neraskidivo povezana uz izvornu priču, svaki naraštaj trebao bi imati priliku vidjeti i drukčija tumačenja ostvarena u drukčijoj estetici, pa je ZKL poznatu priču priredio u novome ruhu, nastojeći prenijeti duh Saltenove slojevite i romantične priče, najavilo je to kazalište.

Davor Žagar, autor dramatizacije i dramaturg ustvrdio je kako su im u stvaranju predstave ključne riječi bile očaranost, bezazlenost, upornost, tvrdoglavost, nježnost, dražest, radost, oduševljenje, prijateljstvo, otkrivanje najljepših i nezaboravnih trenutaka djetinjstva.

Kada se na to nadoveže spoznaja o životu, o krhkosti bića koja u njem prebivaju i pomirenje sa smrti kao dijelom životnog ciklusa imamo cjelovito djelo koje uvijek iznova s novom očaranošću treba predstavljati generacijama malih i mladih koje imaju otvorena srca i znatiželju koja se nikad ne gasi, ocijenio je u najavi predstave.

ZKL-ov Bambi, u režiji Dražena Ferenčine, namijenjen je djeci starijoj od treće godine, a i najmlađi će ga moći pratiti na više razina, kroz razigrane boje, pjesme i lutke. Glume Siniša Miletić, Matilda Sorić, Mladen Čutura, Dinka Vuković/Maja Petrin (alternacija), Marina Kostelac, Luka Peroš, Matija Prskalo, Jelena Sušac. Kreatorica lutaka je Vesna Balabanić, scenografkinja Dinka Jeričević, skladatelj Nenad Brkić, a oblikovatelj svjetla Miljenko Bengez

'Bambi' je Saltenovo najpoznatije djelo, objavljeno je 1923., a na engleski prevedeno 1928. Pet godina kasnije prodao je filmska prava redatelju Sidneyu Franklinu za tisuću dolara, a Franklin je kasnije prenijeo prava na Walt Disney Studio. Bio je to prvi Disneyjev film u kojem nema ljudskih likova. Nastavak 'Bambi II' objavljen je 2006.

Felix Salten književno je ime Siegmunda Salzmanna, rođenog 1869. u Budimpešti. U ranom djetinjstvu odselio se s roditeljima u Beč, gdje je završio gimnaziju, a nakon toga se zaposlio kao novinar i književnik. Ostala djela su mu 'Bambijeva djeca', 'Petnaest zečeva', 'Dobro društvo'. Pred 2. svjetski rat je otišao u Švicarsku, gdje je umro 1945.