EUROPSKO NOVINARSTVO

Azri Nuhefendić nagrada Pisanje za SIE

24.11.2010 u 12:10

Bionic
Reading

Bosansko-hercegovačka novinarka Azra Nuhefendić dobitnica je ovogodišnje prestižne nagrade austrijske novinske agencije APA za najbolji članak o nekoj europskoj temi

Novinarki, koja živi u Italiji od 1995. godine, nagrada Pisanje za SIE 2010. u iznosu od 5.000 eura dodijeljena je na svečanosti u Beču. Nuhefendić je nagradu osvojila svojim tekstom 'Vlak' u kojem opisuje svoj doživljaj putovanja vlakom iz Beograda u Sarajevo.

Polazna točka teksta je ponovna uspostava željezničke pruge između Beograda i Sarajeva zatvorene početkom rata u Bosni i Hercegovini. Osamnaest godina kasnije, lokomotiva s tri vagona ponovno vozi: jedan vagon je iz Republike Srpske, drugi iz Federacije Bosne i Hercegovine, a treći iz Srbije. Ponovna uspostava pruge puna je simbolike, a Nuhefendić se služi njome kao stilskim sredstvom kojim pristupa krvavom raspadu multinacionalne države.

U pozadini svega je 'konstrukcija različitosti', rekla je Nuhefendić primajući nagradu. Navela je primjere iz novije svjetske povijesti da bi objasnila kako biti drugačiji ponekad postaje pravi misterij. 'Često me znaju pitati što to čini razliku među ljudima iz bivše Jugoslavije, kako se zna tko je tko. No nije potrebna ni očita ni skrivena razlika da bi se konstruirala različitost. Za mene kao Europljanku Indijci i Pakistanci izgledaju jednako, a oni su neprijatelji već preko stoljeća', objasnila je Nuhefendić.

Na svečanoj dodjeli nagrade u Beču govorio je i počasni gost, češki književnik i borac za ljudska pravaPavel Kohout, autor knjige 'Između Hitlera, Staljina i Havela – misli oEuropi'.