PRESTIŽNO PRIZNANJE

Australac Richard Flanagan dobitnik nagrade Man Booker

15.10.2014 u 11:18

Bionic
Reading

Književna nagrada Man Booker dodijeljena je u utorak navečer u Londonu australskom književniku Richardu Flanaganu za roman "The Narrow Road to the Deep North", "nevjerojatnu priču o ljudskom stradanju i drugarstvu".

"The Narrow Road to the Deep North", Flanaganov šesti roman, ljubavna je priča koja se bavi jednom od najzloglasnijih epizoda u japanskoj povijesti, gradnjom Burmanske pruge ili Pruge smrti na relaciji Tajland - Burma za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Dobitniku je nagradu na posebnoj svečanosti u londonskom Guildhallu uručila vojvotkinja od Cornwalla Camilla Parker Bowles.

Predsjednik ocjenjivačkog suda A. C. Grayling istaknuo je kako je riječ o "superiornu romanu, iznimnu književnom djelu".

"To je veličanstven roman o ljubavi i ratu, dvjema velikim književnim temama. Napisan proznim stilom izvanredne elegancije i snage, on stvara mostove između istoka i zapada, prošlosti i sadašnjosti, u priči o krivnji i herojstvu. Richard Flanagan rođen je kako bi ga napisao", kazao je Grayling.

Naslov je roman dobio po slavnoj knjizi japanskog haiku pjesnika Matsua Basha. Piscu je trebalo dvanaest godina da ga napiše, a konačno ga je dovršio - nakon što je odbacio čak pet njegovih ranijih verzija - upravo na dan kada mu je u dobi od 98 godina umro otac, kojemu je knjiga posvećena, kao zatvoreniku 335 radnog logora na Pruzi smrti.

Flanagan je treći Australac koji je dosad osvojio tu prestižnu nagradu i ujedno prvi s Tasmanije.

"Najbolji i najgori dio posla sudačkog žirija je kada naiđete na knjigu koja vas pogodi tako snažno da poslije danima niste u stanju čitati ništa drugo. Upravo se to dogodilo s tom knjigom", kazao je Grayling napomenuvši kako je konačnoj odluci prethodila trosatna rasprava sudačkog žirija.

"To nije samo roman o ratu i o ljudima koji se ubijaju ili bombama koje eksplodiraju. To je daleko više roman o ljudima, njihovu iskustvu i odnosima. Izuzetno je iznijansiran, kao da su svi koji su bili uključeni u gradnju te pruge, s obje strane, na neki način bili žrtve", napomenuo je.

Flanaganu je uručen ček na novčani iznos u visini 50 tisuća funta (oko 480 tisuća kuna), a čeka ga i gotovo zajamčena rekordna prodaja njegove knjige širom svijeta.

Uz njega su u užem izboru za nagradu bili Amerikanci Joshua Ferris, s romanom "To Rise Again at a Decent Hour" o krađi identiteta na internetu te Karen Joy Fowler s "We Are All Completely Beside Ourselves", "zabavnom, intimnom i iskrenom" romanu o jednoj obitelji.

U uži je izbor ove godine uvršteno i troje Britanaca: Howardu Jacobsonu nominaciju je donio njegov trinaesti roman "J", "distopijska ljubavna priča neusporedive začudnosti čija se radnja odvija u budućnosti, u svijetu u kojemu je prošlost opasna zemlja"; Neel Mukherjee svoju je priču "The Lives of Others" smjestio u Calcuttu, gdje se njegov lik Supratik počinje baviti ekstremnim političkim aktivizmom, a Ali Smith u romanu "How to be Both" isprepliće dvije priče o ljubavi i nepravdi u potrazi za odgovorom je li moguće istodobno biti i muškarac i žena, u prošlosti i budućnosti, biti i prisutan i odsutan.

Ove su godine u obzir za nagradu prvi put uzeti autori koji objavljuju na engleskom jeziku u Velikoj Britaniji bez obzira na nacionalnost, a ne samo književna djela autora iz Velike Britanije i zemalja Commonwealtha, Irske i Zimbabvea.

O dobitniku je odlučivao sudački panel koji su, uz filozofa i pisca Graylinga, ove godine činili britanski kritičar i romanopisac Jonathan Bate, američka akademkinja Sarah Churchwell, Alastair Niven sa Sveučilišta u Oxfordu, neuroznanstvenik Daniel Glaser i autorica i kritičarka Erica Wagner.