HNK OSIJEK

'Ante Đapić potiče na činjenje kaznenoga djela'

13.01.2014 u 11:19

Bionic
Reading

Predsjednica Kazališnog vijeća osječkog HNK-a Jasmina Lovrničević kao nezakonit odbacila je prijedlog predsjednika osječkog Gradskog vijeća Ante Đapića da se bivšeg intendanta Božidara Šnajdera ovlasti za isplatu plaća djelatnicima jer smatra da bi to bilo kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti

Podsjetimo, osječkom HNK-u zaprijetila je blokada rada i neisplata plaća nakon što je dosadašnjem intendantu Božidaru Šnajderu mandat istekao 10. prosinca prošle godine, a osnivači i suvlasnici HNK-a, grad Osijek i Osječko-baranjska županija, nisu se mogli dogovoriti o imenovanju obnašatelja dužnosti intendanta.

Istaknuvši da je Grad kao jedan od suvlasnika uplatio novac za plaće, Đapić je poručio da će poslati dopis Vladi i zatražiti da uredbom imenuje potpisnika računa HNK-a, ako Šnajder, koji je još uvijek potpisnik toga računa, i dalje bude odbijao isplatiti plaće.

Na konferenciji za novinare Lovrničević je ustvrdila kako, nakon isteka mandata Šnajderu, koji je bio jedina ovlaštena osoba za zastupanje i raspolaganje sredstvima na računu kazališta, osječki HNK više nema ovlaštenog potpisnika za račun, ugovor ili bilo kakv službeni dokument, pa tako nitko nije ovlašten ni za isplatu plaća.

Potvrdila je kako je točno da je Šnajder još uvijek registrirani potpisnik računa na Trgovačkom sudu i financijskim institucijama, ali da su 'istekom mandata prestale su i sve njegove ovlasti da raspolaže sredstvima na žiro-računu'.

Stavljanjem potpisa na isplatu plaća ili bilo koji službeni dokument HNK-a, Šnajder bi počinio kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti, a Đapićev prijedlog je poticanje na činjenje kaznenoga djela, ustvrdila je Lovrinčević.

Ocijenila je kako je jedini način da se osigura normalana rad kazališta imenovanje vršitelja dužnosti intendanta, a na sjednici Kazališnoga vijeća postignuta je suglasnost da to bude bivši intendant Šnajder, s čime se složio i gradonačelnik Ivan Vrkić

Budući da je Gradsko vijeće, kao predstavnik jednog osnivača za tu dužnost ranije imenovalo Draženu Vrselju, a Županijska skupština Šnajdera, Lovrinčević smatra kako je nužna nova odluka Gradskoga vijeća kojom bi se podržalo Šnajderovo imenovanje.

'Sve drugo su politikantski potezi, pokušaji političke trgovine i ucjena, ali i poticanje na kaznena djela', dodala je.

Istaknula je kako je druga opcija za prevladavanje sadašnjega stanja da Vlada RH hitno donese uredbu sa zakonskom snagom, a potom ministrica kulture Andrea Zlatar imenuje Šnajdera za v.d. intendanta, čime bi se stvorili zakonski preduvjeti za isplatu plaća i daljnji nesmetani rad HNK.