brač

Ana Rucner nastupila na Danima Janeza Pirnata - Nejašmića

28.06.2023 u 13:26

Bionic
Reading

Drugu godinu u nizu, od 24. do 26. lipnja, Art studio 'Moj Mir' i Galerija 'SanJan' iz mjesta Postira na Braču upriličili su manifestaciju Dani Janeza Pirnata - Nejašmića, slovenskog kipara koji je posljednje desetljeće živio i stvarao upravo u Postirima

U čast preminulom kiparu koji je iza sebe ostavio oko dvije tisuće skulptura i 10 tisuća crteža, Galerija 'SanJan' osmislila je svojevrsni program sjećanja i zahvale kojim je istaknuta vrijednost toga kipara koji je zadužio slovensku, hrvatsku, ali i europsku kulturnu javnost.

Otvarajući trodnevnu manifestaciju pred brojnim štovateljima Janeza Pirnata - Nejašmića, čija su djela bila izlagana diljem Europe, ali i na Braču, publicist i šansonjer Igor Brešan ukazao je na bogat Janezov opus u tijeku kiparskoga i likovnoga stvaralaštva. 'Pozdravljam Dane Janeza Pirnata - Nejašmića. Povezao bi ih s Gundulićevim večerima u Trpnju. Ne postoji kulturni provincijalizam, ne postoje zabiti kulture. Potrebno je razmjenjivati kulturna dobra', poručio je Brešan publici koja je u potpunosti ispunila predvorje Galerije 'SanJan'.

Podsjetivši na izreku kako vječno žive samo Bog i Hajduk, dodao je kako i umjetnici žive vječno. 'Koliko god odlasci bili bolni, ostaju djela, ostaju podsjetnici, ali i provokacija da se kroz ta djela kulturno uzdižemo te kulturno doprinosimo, a ne budemo samo pasivni promatrači. Janez sa svojim djelima, brojnim skulpturama i crtežima, može živjeti vječno', poručio je Brešan, najavivši da će napisati i monografiju o slovenskom kiparu.

U glazbenom programu nastupila je proslavljena hrvatska i svjetska violončelistica Ana Rucner, zaljubljenica u otok Brač, koja je izazvala pravo oduševljenje među publikom. Svoj glazbeni nastup otvorila je izvedbom himne Europske unije 'Oda radosti'. Puna dojmova s večeri otvaranja Janezovih dana violončelistica Rucner je izjavila: 'Oduševljena sam cjelokupnim događajem i atmosferom divnih ljudi. Umjetnike poput naše Sandre i njezinoga pokojnoga supruga Janeza ne srećemo svaki dan; stoga njihova djela trebamo čuvati kako bi i druge generacije mogle rasti uz njih. Hvala dragoj Sandri na pozivu, bila je to jedna posebna umjetnička večer'.

Pred publikom koja je bila odabrana i sudjelovala u kulturnoj večeri s pozivnicom organizatora nastupio je i hrvatski akademski glumac Robert Kurbaša, izvevši monodramu 'Ispit savjesti'. Monodrama je njegov autorski rad, jer je predstavu sam režirao i glavni je glumac. Nadahnuta je esejom pjesnika Tina Ujevića, a progovara o čovjeku, njegovoj nutrini, društvu i borbama kroz koje prolazi pojedinac i društvo. Glumac Kurbaša pobrao je simpatije posjetitelja, za što je nagrađen dugim pljeskom.

Kroz trodnevni program u čast slovenskome kiparu, posjetitelji su mogli razgledati i izložbeni postav Janezovih djela te obići memorijalnu sobu u kojoj je slovenski kipar stvarao zadnje desetljeće svoga života. Bračkoj publici, osobito ljubiteljima kulture, svoja djela izložio je i predstavio na nekoliko respektabilnih izložbi, od Nerežišća 2012. godine i Bola 2013. godine, sve do Postira gdje je u crkvici svetog Ante na obali u više navrata od 2012. do 2017. godine promovirao svoj bogati opus kroz pola stoljeća neumornog umjetničkog rada.

Treba istaknuti da je pokrovitelj ovogodišnje manifestacije bio prestižni britanski rock sastav The Cure koji predvodi engleski glazbenik Robert Smith.