KNJIŽNICA BOGDAN OGRIZOVIĆ

Američko veleposlanstvo doniralo e-čitače

14.02.2013 u 15:56

Bionic
Reading

U sklopu kampanje informatičkog opismenjavanja mladih, Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj doniralo je zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović četiri nova iPada i tri Kindlea. Tom prilikom zahvale za uspješnu sedmogodišnju suradnju koja je rezultirala porastom broja korisnika izmijenili su američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i voditeljica knjižnice Jasna Kovačević

U okviru te suradnje američko veleposlanstvo doniralo je knjižnici na zagrebačkom Cvjetnom trgu knjige, opremu i namještaj u vrijednosti 100.000 dolara.

Jasna Kovačević zahvalila je gostima i podsjetila da je gradonačelnik Bandić otvorio Američki kutak u Knjižnici Bogdan Ogrizović još 2006. godine, otkada se bilježi porast korisnika knjižne i neknjižne građe, a sada i novih medija.

Veleposlanik Kenneth Merten zahvalio je gradonačelniku Bandiću i Knjižnicama grada Zagreba zbog izvrsne suradnje i partnerstva, što je započelo pokretanjem Američkog kutka. Napomenuo je da se program e-opismenjavanja odnosi prvenstveno na podučavanje ljudi kako se što ležernije koristiti novim tehnologijama. Ta znanja potrebna su, rekao je Merten, kako bi se osigurao što brži i lakši pristup knjigama, magazinima i obrazovnim materijalima s bilo koje lokacije. Veleposlanik je izrazio osobito zadovoljstvo zbog mogućnosti da, kroz suradnju s gradskim vlastima i Knjižnicom Bogdan Ogrizović, veleposlanstvo donira nove e-čitače, na veliku radost svih budućih korisnika, ponajprije studenata.

Gradonačelnik Milan Bandić izrazio je osobito zadovoljstvo time što američka vlada, 'u liku i djelu veleposlanika Mertena', daruje e-čitače koji su 'nasušna potreba za opismenjavanje mladih ljudi'. Bandić je sretan i ponosan zato što kroz suradnju s američkim veleposlanstvom, koje pomaže Hrvatskoj u brojnim područjima - od razminiranja do informatičkog opismenjavanja - svjedoči partnerskom i prijateljskom odnosu Hrvatske i SAD-a u posljednja dva desetljeća. Uvjeren je da će se ta suradnja u budućnosti još više intenzivirati i unaprijediti.   

Na e-čitačima Kindle pohranjena su djela američkih i svjetskih klasika na engleskom jeziku, a na njima je moguće i 'prolistati' besplatno dostupne članke najpoznatijih američkih novina i časopisa. Na uređajima su također igre i priručnici za učenje engleskog jezika namijenjeni učenicima, studentima i profesorima te građa vezana uz aktualne američke teme. Prema uputama Knjižnice Bogdan Ogrizović, za korištenje uređaja u prostoru Studijske čitaonice i na Odjelu knjiga na stranim jezicima korisnici popunjavaju obrazac uz predočenje osobne i članske iskaznice.