ZATVARANJE SEZONE JAZZ.HR-A

Američki saksofonist Pee Wee Ellis u Lisinskom

21.04.2016 u 15:53

Bionic
Reading

U posljednjem ovosezonskom koncertu Jazz.hr-a u maloj dvorani Lisinskog 19. svibnja nastupit će američki saksofonist, skladatelj, flautist, pjevač i aranžer Pee Wee Ellis, autor jazz standarda 'The Chicken'

Pee Wee Ellis najpoznatiji je kao suradnik legendarnog pjevača Jamesa Browna, no surađivao je i s drugim slavnim glazbenicima, među ostalima s Vanom Morrisonom, Georgeom Bensonom, Ronom Carterom, Jackom McDuffom, Davidom Liebmanom, Chuckom Mangionijem, Leonom Thomasom, Ali Farkom Toureom i Gingerom Bakerom.

Ellis vodi i vlastite sastave s kojima objavljuje albume i nastupa diljem svijeta. Svestran je glazbenik koji djeluje u raznim žanrovima, a nerijetko spaja neke od njih. Njegov je stil najčešće blizak suvremenom funku s utjecajima jazz, bluesa i soula, ali on je i sjajan jazz glazbenik koji je najvažniju naobrazbu na tom području stekao pohađajući tečajeve Sonnyjem Rollinsom.

U tom kontekstu snimio je albume 'Twelve And More Blues', koji je New York Times proglasio jednom od najboljih jazz ploča 1993., te 'Sepia Tonality', s poznatim jazz bubnjarom Gradyjem Tateom, iz 1994., na koji je, kao i na prethodni, uvrstio izvedbe niza jazz standarda.

No Pee Wee Ellis je i maštovit skladatelj, najpoznatiji po skladbi 'The Chicken' koju je proslavio kultni bas gitarist Jaco Pastorius.

Na koncertu u Lisinskom uz Pee Wee Ellisa će nastupiti Christian Capiozzo na bubnjevima, Laurence Cottle na bas gitari, Tony Remy na gitari i Gareth Williams na klavijaturama.