U ZAGREBU

Acoustic Project u četvrtak u HGZ donosi folklornu fuziju

02.11.2020 u 14:05

Bionic
Reading

Ansambl Acoustic Project nastupit će u četvrtak, 5. studenoga, u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) s programom skladbi nastalih spajanjem klasike i hrvatskog folklora.

Neodoljivu folklornu fuziju na scenu HGZ-a donosi renomirani zagrebački ansambl Acoustic Project koji oduševljava spajanjem izvođačkih tradicija klasične glazbe s jazzom, tangom, rockom i orijentalnom glazbom.

Ansambl je 2008. zajedno s kolegama i prijateljima osnovao skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović, koji ga već 12 godina uspješno vodi, a čini ga deset vrsnih umjetnika: uz Palanovića na kontrabasu, to su Dani Bošnjak (flauta), Branko Mihanović (oboa), Nikola Fabijanić (saksofon), Mario Čopor (klavir), Stanislav Muškinja (udaraljke), Marco Graziani i Val Bakrač (violina), Aleksandar Jakopanec (viola), te Petar Kovačić (violončelo).

Kako se ističe u najavi, riječ je o jedinstvenoj pojavi na hrvatskoj glazbenoj sceni - ansambl program u cijelosti temelji na skladbama koje na neki način revitaliziraju nacionalni folklor te ga osuvremenjuju. Spoj folklornih izvođačkih tradicija sa specifičnim tehnikama klasičnih instrumenata razvijenim u suvremenoj klasičnoj glazbi otvara nove i svježe mogućnosti koje jamče uspješan spoj inovativnosti i tradicije.

Na programu u četvrtak u HGZ-u bit će skladbe Dubravka Palanovića: Divlji tanac, Nokturno, U očima led i sjaj i mnoge druge, te skladbe Srdjana Berdovića: Izbor iz suite Delmatike, Izvor i Četri lita i četri zime.

HGZ pažljivo prati i poštuje sve epidemiološke mjere, te je kapacitet dvorane radi sigurnosti posjetitelja prepolovljen.

Koncert je dio ciklusa koncerata koji se održavaju uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.