MUZIČKA BIOGRAFIJA

700 stranica o The Smithsima

09.10.2012 u 16:29

Bionic
Reading

U Velikoj Britaniji je izašla knjiga 'A Light That Never Goes Out: The Enduring Saga of the Smiths' autora Tonyja Fletchera, koji na čak 700 stranica pokušava objasniti kako je nastao ovaj utjecajni bend, ali i zašto se tako brzo raspao

Među onim bendovima koji su ostavili ogroman trag u povijesti pop-muzike zasigurno se nalaze i britanski The Smiths, koji su u nekoliko godina osamdesetih izbacili seriju manje-više odličnih albuma čiji se kasniji utjecaj nikako ne može zanijekati. The Smiths možda nikad nisu bili sposobni ispuniti stadion publikom, ali su oni koji su ih slušali bili fanatično zaljubljeni u stihove i glas Stevena Patricka Morrisseyja i gitaru Johnnyja Marra te za ovaj bend vrijedi otprilike isto ono što je netko rekao za Velvet Underground: njihova prva ploča se jedva prodavala, ali su svi koji su je kupili osnovali bend.

Zato ne čudi da su The Smiths sada dobili i knjigu od nevjerojatnih 700 stranica, posvećenu isključivo njima i njihovoj muzici. Riječ je o 'A Light That Never Goes Out: The Enduring Saga of the Smiths' Tonyja Fletchera, koju je objavila izdavačka kuća Heinemann. Fletcher je proveo godine radeći na knjizi te je i razgovarao s mnogima uključenim u muzičku karijeru The Smithsa (osim naravno Morrisseyja), a iskustvo pisanja muzičkih biografija već je imao u svojim knjigama o REM-u i zloglasnom bubnjaru The Whoa Keithu Moonu.

Fletcher naročito obrađuje i poslovnu stranu djelovanja jednog muzičkog benda te napominje da The Smiths nikad nisu imali menadžera, što je često rezultiralo kaosom, otkazanim koncertima, nedolascima na ugovorene intervjue i sličnim eskapadama koje su njihovoj karijeri mogle samo naštetiti. Nedostatak organizacije se vidi i u načinu na koji se bend rastao, zbog svađe koja je bila sve samo ne nerješiva, kao da nitko od ključnih aktera The Smithsa nije bio u stanju shvatiti da kao samostalni umjetnici neće nikad biti tako dobri.

Britanski kritičari imaju i prigovore na knjigu Tonyja Fletchera, čijih 700 stranica im se čini pretjeranim, a neki zamjeraju i pogrešno navedene informacije. Ipak, 'A Light That Never Goes Out: The Enduring Saga of the Smiths' zasigurno je najiscrpnija knjiga ikad napisana o ovom važnom bendu. To ne znači da neće pasti u zaborav ako se do kraja ove godine konačno pojavi najavljena Morrisseyjeva autobiografija.