OPERA Pietra Mascagnija

67. Splitsko ljeto otvara 'Cavalleria rusticana'

05.07.2021 u 23:04

Bionic
Reading

Premijerom opere 'Cavalleria rusticana' Pietra Mascagnija na Peristilu 14. srpnja otvorit će se 67. Splitsko ljeto, čiji će bogati program osim opere, drame i baleta ponuditi i izložbe, koncerte, predstavljanje knjiga i šanson kabaret, najavljeno je na konferenciji za medije

Splitsko će se ljeto osim na Peristilu održavati na još nekoliko lokacija, među kojima su Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac, Galerija Emanuela Vidovića, Trg Gaje Bulata, Sustipan, Muzej Grada Splita, Galerija Meštrović, Česma u Vrlici, Gradska knjižnica Marka Marulića te Sveti Filip i Jakov, gdje će splitski HNK zadnjega dana festivala izvesti dramu Ilije Zovka "Francuzica".

Festival se zatvara 14. kolovoza na Sustipanu, gdje će se održati dodjela nagrada Judita.

Ravnatelj Opere HNK Split Jure Bučević podsjetio je da su zadnju opernu produkciju imali 23. srpnja 2020. godine te naglasio da je to puno vremena bez žive izvedbe zbog čega svi nestrpljivo čekaju novu premijeru. Naglasio je da je orkestar "u top formi i jedva čeka 'istrčati na teren'".

Za otvorenje je najavio jednočinku "Cavalleria rusticana" u kojoj će se, istaknuo je, osjetiti dašak Mediterana.

"Nakon toga slijede 'Lombardijci', predstava koju je uživo vidjelo ukupno 400-tinjak ljudi, pa repriza 'Nabucca', kao i 'Ero s onoga svijeta' kojega Vrličani i njihovi gosti uvijek tako rado dočekaju", rekao je Bučević najavivši i "bogatu lepezu" koncertnoga dijela programa koji će zadovoljiti sve ukuse i dobne skupine.

Koncerti će se održavati u Kaštilcu i na Trgu Gaje Bulata ispred kazališta, dodao je Bučević istaknuvši kako se nada uspješnom, zdravom i kreativnom ljetu.

Ravnateljica Drame Marina Vujčić rekla je da dramski program ima nekoliko nosivih stupova, a dva vrlo bitna nosiva stupa su dva ženska lika, klasika hrvatske književnosti - Judita Marka Marulića i Glorija Ranka Marinkovića.

Prva predstava dolazi iz Umjetničke akademije u Splitu u koprodukciji s Gradskim kazalištem lutaka i na programu je kao uvertira u Splitsko ljeto, s obzirom na to da je cijeli program posvećen 500. obljetnici prvoga izdanja "Judite".

"Glorija" će se premijerno izvesti 2. kolovoza, a ponovne izvedbe na programu su 3. i 4. kolovoza.

"Treći nosivi stup dramskog programa su gostovanja hrvatskih narodnih kazališta, što je prva realizacija u praksi sporazuma o suradnji koji su potpisale nacionalne kazališne kuće. Taj blok predstava počinje 'Višnjikom' koji će izvesti HNK Osijek u koprodukciji s Gavellom, potom će HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke izvesti 'Kralja Edipa', zagrebački HNK 'Kad svijeće dogore', te HNK Varaždin 'Dnevnik Anne Frank'", rekla je Vujčić. 

Gostovanja će biti još, kao primjerice Teatra Exit iz Zagreba, dubrovačkog kazališta Marina Držića, te GKM iz Splita te nekoliko glazbeno-scenskih programa.

Vujčić je posebno istaknula i inozemno gostovanje monodrame "Zvižduk" koju izvodi izraelska glumica Hadar Galron o stradanjima druge generacije ljudi koji su stradali u holokaustu čiji su roditelji bili prisiljeni surađivati sa njemačkim nacističkim liječnikom Mengeleom.

Najavljujući baletni program Splitskoga ljeta, ravnatelj baleta Ilir Kerni naglasio je da će se balet prvi put prezentirati dvjema premijerama: "Venatus/Migrations" i "Mozart A 2 & Don Huan".

Balet splitskoga HNK u ovim teškim vremenima jako se dobro držao te je od početka godine imao dvije premijere - "Labuđe jezero" i "Esmeraldu", podsjetio je.

"Bez obzira na teškoće mi smo uspjeli. Nadam se da će i ove dvije premijere biti jako dobre, a splitski balet uspješan", zaključio je Kerni.