NAJBOLJI ROMAN

20 autora u utrci za Deutscher Buchpreis

19.08.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Objavljena je lista autora i autorica koju konkuriraju za jednu od najvažnijih književnih nagrada njemačkog govornog područja, Deutscher Buchpreis. Dobitnik će biti proglašen 7. listopada, pred sam početak Sajma knjiga u Frankfurtu, a među 20 imena na listi su se našli i neki kod nas prevođeni autori, poput Daniela Kehlmanna i Norberta Gstreina

Među 201 naslovom koji je objavljen u periodu od listopada 2012. do 11. rujna ove godine, koji po propozicijama konkuriraju za Deutscher Buchpreis, sedmeročlani žiri je izabrao 20 polufinalista. Žiri sačinjavaju slobodni književni kritičar Helmut Böttiger (koji je ujedno i predsjednik), njegov kolega Jörg Plath, Katrin Lange iz Literaturhaus München, kritičarka tjednika Die Zeit Ursula März, Andreas Platthaus iz Frankfurter Allgemeine Zeitunga, knjižar iz Salzburga Klaus Seufer-Wasserthal te Claudia Voigt iz Der Spiegela.

Među 20 imena koja su na tzv. longlist nalaze se i hrvatskoj književnoj publici znani autori kao što su Daniel Kehlmann, Thomas Glavinic i Norbert Gstrein, čije su knjige kod nas prevedene, ali i poznati autori njemačkog govornog područja poput Dagmar Leupold, Terézije Mora, Thomasa Stangla, Clemensa Meyera, kao i književni veterani Uwe Timm, Urs Widmer i Reinhard Jirgl, potonji već dobitnik književne nagrade Büchner. Tu su i dvije debitantice, čiji su se prvijenci očito svidjeli žiriju: pjevačica Monika Zeiner i rusko-njemačka spisateljica Nellja Veremej. Na listi su još i romani Mirka Bonnea, Judith Kuckart, Jensa Steinera, Marion Poschmann, Joachima Meyerhoffa, Jonasa Lüschera, Ralpha Dutlija i Olafa Kühla.

U ime žirija oglasio se predsjednik Helmut Böttiger, opisavši da se ove godine romani njemačkog govornog područja bave 'zaoštravanjem odnosa unutar obiteljskog kruga, koji nudi sve manje podrške i utočišta', te su autori većinom 'izbjegavali pomodne teme i zaplete', smjestivši ih 'većinom u pozadinu pripovijedanja'. Nadalje, žiri ističe kako je značajan broj odabranih knjiga objavljen kod malih nakladnika.

11. rujna će izabrati pet finalista, a proglašenje nagrađene knjige je zakazano za 7. listopada. Deutscher Buchpreis se dodjeljuje za 'najbolji roman na njemačkom jeziku' te se smatra književnom nagradom koja ima najviše odjeka među čitateljskom publikom u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Nagrada ima i novčanu dotaciju od 37.500 eura, s time da dobitnik ili dobitnica dobivaju 25 tisuća, dok ostali u finalu budu nagrađeni s dvije i pol tisuće eura.