SAMO KULTURNO, MOLIM!

Kako je Hasanbegovićeva kapa postala 'modni dodatak'?

16.02.2016 u 09:27

Bionic
Reading

U televizijskoj emisiji ‘Samo kulturno, molim!’, emitiranoj u nedjelju na HRT-u, urednica Branka Kamenski intervjuirala je priznatu glazbenu kritičarku i publicisticu Bosiljku Perić Kempf na temu novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Intervju je najavljen kao ‘osvrtanje na aktualne prijepore’, a među ostalim, na slučaj kape koju je nosio Zlatko Hasanbegović, o čemu je svjedočila fotografija objavljena u Novostima prošlog petka. No taj je 'prijepor', umjesto komentara, okarakteriziran gotovo kao dio modnog izričaja mladog Zlatka Hasanbegovića

Bosiljka Perić Kempf u razgovoru s Brankom Kamenski na početku je kazala da joj je istina jedini kriterij, kao i znanstveniku i povjesničaru, novom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, te je inzistirala na razgovoru o ozbiljnom i relevantnom.

Na pitanje Branke Kamenski što misli ‘o kapama i njegovim tekstovima iz rane mladosti’, o čemu se mnogo diskutiralo unazad nekoliko dana, Perić Kempf kazala je: 'Kad o kulturi hoćemo ozbiljno razgovarati, onda ne možemo svesti konverzaciju na nivo razgovora o modnim dodacima.'

Zatražili smo od Perić Kempf da nam pojasni što je mislila pod kvalifikacijom ‘modnog dodatka’, no nije bila spremna dodatno komentirati svoju izjavu.

Podsjetimo, pitanje ‘kape’ jasno se referiralo na buru koju su podigli tekst i fotografija prošlog petka objavljeni na naslovnici Novosti, a radilo se o presliku fotografije iz časopisa 'Hrvatskog oslobodilačkog pokreta' nazvanog 'Nezavisna Država Hrvatska'. Novosti su objavile fotografiju Zlatka Hasanbegovića s ustaškom kapom te pokazale i tekstove aktualnog ministra kulture koji piše o 'ustašama herojima čije se mučeničke i šehidske kosti sada prevrću u zemlji'.

Hasanbegović je demantirao da je fotografija nastala 1996. te ustvrdio da je snimljena 1993. na splitskoj Rivi na manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, istaknuvši da je riječ o još jednoj u nizu podvala i provokacija kojima ga se, kako on to tvrdi, želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati. Kazao je i kako je laiku jasno da se u spornu fotografiju interveniralo, a zbog te izjave glavni urednik Novosti Ivica Đikić rekao je da će ga tužiti ne ispriča li im se.

Dan kasnije Hasanbegović se obratio javnosti nakon sjednice Vlade, ali poslije svojeg kratkog očitovanja vezano uz dokaze iz tjednika Novosti, uz naglasak da su ustaški zločini opterećeni hipotekom poraza te da je njegova savjest čista, sve je nazvao političkom manipulacijom.

Ni riječju nije spomenuo ‘modni dodatak’, onaj koji su na glavi nosili pripadnici 9. bojne HOS-a Vitez Rafael Boban, na čijem je amblemu pisalo ‘Za dom spremni’.