DUGA BORBA

Što je zajedničko Angelini Jolie i Mili Elegović?

12.11.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Što je zajedničko Angelini Jolie, Heather Mills i Mili Elegović? Ne, nije riječ o sličnim frizurama, ne nose iste haljine i nemaju fetiš prema istom dizajneru cipela. Sve su humanitarke koje se već neko vrijeme, a neke od njih i cijelo desetljeće, bore za Hrvatsku bez mina

Odavno je poznato da slavne face humanitarnim akcijama pokušavaju pomoći tamo gdje država nije u potpunosti uspjela. Podsjetimo se samo raznih akcija poput 'Dajmo da čuju', 'Petrova

trudionica' ili 'Palčić gore' te mnogih drugih kojima su prikupljeni višemilijunski iznosi.

Nažalost ili pak na sreću, i slučaj razminiranja mnogi su humanitarci morali uzeti u svoje ruke. Iako je rat završio prije gotovo 20 godina, u Hrvatskoj je od posljedica mina poginulo više od 500 osoba, a u minski najzagađenijoj regiji, Lici, pod minama je još uvijek više od 700 četvornih kilometara.

Iako većina sredstava dolazi iz državnog proračuna, svojim su lobiranjem i organizacijom svjetskih donacija Hrvatskoj pomogle mnoge slavne face, među kojima su bili Lynn Montgomery, Heather Mills i Paul McCartney. Primjerice, samo zahvaljujući donaciji Angeline Jolie razminirana je okolica naselja Lički Osik, no obećala je da će pomoći u nalaženju novih donatora.

Osim Hrvatske, još je mnogo zemalja koje muči isti problem. Organizacija Adopt A Minefield stvorena je za prikupljanje sredstava za razminiranje, a pomažu joj mnoge slavne osobe iz svijeta show businessa i filma, među kojima Catherine Zeta Jones, Leonardo DiCaprio, Robert Redford, Harrison Ford, Norah Jones, Lucy Liu i Susan Sarandon.

Osim stranih, domaće zvijezde bore se protiv mina pa su se tako glumci Mila Elegović i Goran Navojec pridružili akciji 'Volim Hrvatsku'.