komentar ane fresl

Stanimo na loptu! Još je rano za razmišljanje o turističkoj sezoni, a ovo su stvari koje je prije toga potrebno riješiti

Ana Fresl
Ana Fresl
Više o autoru

Bionic
Reading

Još jedan paket mjera pomoći gospodarstvu, naročito krediti i subvencije onima pogođenima Covidom, neophodan je za daljnje koliko-toliko normalno funkcioniranje gospodarstva, odnosno krpanje likvidnosti u ovom periodu

Potrebna su i državna jamstva za kreditiranje poduzeća kako bi osiguralo to da banke nastave odobravati kredite klijentima kojima su potrebni. Ta državna jamstva načelno mogu obuhvaćati do 90 posto rizika zajmova kako bi se poduzećima olakšalo da ispune trenutne potrebe za sredstvima za obrtni kapital i ulaganja.

Subvencionirano financiranje poduzeća zajmovima javnog sektora s povoljnim kamatnim stopama poduzećima pomoći će da se ispune trenutne potrebe za sredstvima za obrtni kapital i ulaganja.

Treba također istaknuti da je Vlada doista uložila i ulaže velike napore u smislu podrške gospodarstvu te se može reći da je jamstvima stala iza cijelog gospodarstva pa treba pozdraviti i ovaj napor, jer nemojmo zaboraviti - potrebno je pripremiti program mjera potpore koje moraju biti u skladu s uvjetima koje Europska komisija određuje za državne potpore, odnosno s Privremenim okvirom za mjere državnih potpora, a što nije uvijek najlakši zadatak.

Svi se pitamo što je s turističkom sezonom, no možda nije baš sve izgubljeno, iako Europska komisija možda malo kasni sa svojim preporukama. Vlada RH je i prije Europske komisije imala određene ideje za to kako spasiti ovu turističku sezonu te je i to ohrabrujuće.

  • +10
Ministar turizma Gari Cappelli Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Što se tiče preporuka Europske komisije za spas turističke sezone, treba ipak imati razumijevanja za njihovo kašnjenje, jer preporuke se donose na razini svih država članica, a nemojmo zaboraviti to da su Italija i Španjolska kao izrazito turističke zemlje ujedno bile žarište epidemije.

Sve u svemu, neovisno o mjerama, prerano je reći koji će biti ishod turističke sezone - valja biti pozitivan i onda zbrojiti rezultate u jesen.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.