komentar borisa jokića

Sjedi, Ivane, jedan: Ovi današnji 'neoustaše' ne znaju pošteno ni mrziti

Boris Jokić
Boris Jokić
Više o autoru

Bionic
Reading

Veći problem hrvatskog društva od mržnje prema Srbima, muslimanima, Romima, Hrvatima, vjernicima, homoseksualcima je licemjerje. Licemjerje je pak znak neizgrađenog identiteta i oportunizma, ističe tportalov komentator te zaključuje: Ovdje se ne zna pošteno ni mrziti. U Hrvatskoj moderni 'ustaše' nemaju hrabrosti ni reći da su 'ustaše' i braniti svoju poziciju. Ispričavaju se s figom u džepu

Mladi poduzetnik i vlasnik virovitičkog hotela, gospodin Ivan Đ. vjerojatno nikada nije bio posebno uspješan đak. Od svih predmeta u školi povijest mu je, čini se, bila osobito mrska. Slabiji uspjeh iz povijesti uvijek je čudio njegovu obitelj jer ga je, uz interes za automobile i konjske snage te ubrzanje do 100 km/h, posebno interesirala povijest na ovim prostorima. Kada bi ga tata u službenom automobilu vozio 100 kilometara južnije prema Jasenovcu, osmogodišnji bi Ivan pitao: 'Što je tu bilo, tata?' Otac bi mu odgovarao: 'Ma ništa, sine. Ništa.'

Učenje o Domovinskom i Drugom svjetskom ratu u hrvatskim školama dolazi na kraju 8. razreda osnovne i u završnom razredu srednje škole. Gradivo je to koje stiže u proljetne dane, kad se bliži kraj školovanju te se često i preskače – što od učenika, što od nastavnika. Slabo znaju učenici o svemu što se događalo prije dvadeset i pet godina u Hrvatskoj. Ne znaju o patnji kroz koju su prošle brojne hrvatske obitelji, ni o herojstvu onih koji su se borili za slobodu Hrvatske. Ne znaju baš ništa ni o zločinima nad Srbima u tim vremenima.

Temelj za životnu trojku iz povijesti

Još manje od Domovinskog rata znaju o onome što se događalo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Crtaju ušata U po klupama i na pročeljima zgrada, nespretno ih ukrašavajući križem. Gdjegod uz to U stave svastiku, da slika bude potpuna.

Malo im je tko jasno objasnio da je Nezavisna država Hrvatska bila genocidna tvorevina u kojoj su ljudi odvođeni iz svojih obitelji, mučeni te masovno ubijani samo zbog toga tko su. Ne znaju da je tako bilo bez obzira na to radi li se o Srbima, Židovima, Romima ili Hrvatima. Malo njih zna da je ta 'država', čije oznake 2019. ocrtavaju po pročeljima škola, za Hrvate bila najveća izdajnička tvorevina u cijeloj hrvatskoj povijesti. Nekako u posljednje vrijeme ne dolazi do izražaja to da su ti 'suvereni' ustaše na čelu s Antom Pavelićem poklonili cijele hrvatske krajeve drugim državama. 'Hoćete Dalmaciju? Nema problema', govorio bi Ante, iskreno i neustrašivo se boreći za hrvatsku ideju. Za ove moderne 'neoustaše' te su činjenice nevažne dok se 'hrabro' bore za suverenitet na Facebooku i Twitteru. Prešućuju oni i činjenicu da su npr. 1943. najbolji frendovi tim 'ustašama' bili baš 'četnici'. Ruka ruku mije – kukavica kukavicu prepoznaje.

  • +4
Ivan Đakić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Genocidni izdajice koji su poklonili hrvatski teritorij i prijateljevali s 'četnicima' – samo to je trebao znati Ivan Đ. za životnu trojku iz povijesti, ali on nikada nije bio posebno uspješan đak.

Veći problem hrvatskog društva od mržnje prema Srbima, muslimanima, Romima, Hrvatima, vjernicima, homoseksualcima je licemjerje. Licemjerje je pak znak neizgrađenog identiteta i oportunizma. Ovdje se ne zna pošteno ni mrziti. U Hrvatskoj moderni 'ustaše' nemaju hrabrosti ni reći da su 'ustaše' i braniti svoju poziciju. Ispričavaju se s figom u džepu.

Ne mogu ipak bez 'srbića'

'Nisi ti za Audia, ti si tikva za Merđu. Pozz od Brata iz HDZ-a Split. Dobro si Srbadiji čestita ko ih j...', napisao je na Facebooku još jedan dobar đak, Ivan iz Splita, nakon što je poduzetnik Ivan napustio Županijski sud u Bjelovaru. Gospodin Đ. je nakon što se ispričao svima, nakon što je to učinio i njegov otac, nakon što je vratio partijsku iskaznicu te ponovio maksimu da je ljudski griješiti svom bivšem stranačkom kolegi odgovorio: 'Pozdrav brate, živio!' Razmjena dvojice stranačkih kolega puno više otkriva o Hrvatskoj nego slika ustaškog kukavice iz Jasenovca kako drži nečiju glavu.

Slika je to društva u kojem se članovi HDZ-a oslovljavaju s 'brate'. Rekli bi oni i 'Ej, bre, brate', ali ih je malo sram jer to 'bre' previše vuče na 'Srbadiju' ili 'srbiće'. Shizofrena je to situacija u kojoj se 'Thompsonov medaljon' klati u 'Audiju' ili 'Merđi' dok u automobilu trešti Ceca ili MC Stojan. Situacija je to u kojoj, dok se voze na stranačku konvenciju, na kojoj će gosti biti koalicijski partneri iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), i prolaze pored ploče na kojoj piše Jasenovac, splitski Ivan pita virovitičkog: 'Što je tu onda bilo?', a ovaj mu odgovara: 'Ma ništa, brate. Ništa. Radni logor i ništa više, vidiš da i jugoslavenčina Andrej to financira.'

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.