KAŠTELA KONTRA DUBROVNIKA

Oni vole investitore čak i kad skrnave povijesnu baštinu

Bionic
Reading

Otkako je trogirski plemić Pavao Ćipiko, na temelju dozvole mletačkih vlasti, početkom 16. stoljeća na obali današnjeg Kaštel Novog izgradio kulu Ćipiko, svakakva su se čuda redala pod njezinim oknima: branitelji i osvajači, poštenjaci i pljačkaši, barbari i graditelji... S brojnim je hirovima gospođa Povijest stizala i kojekako se uneređivala, no nikome, sve do aktualne epohe, u stručnoj literaturi znane kao zreli hrvatski đikanizam, nije palo na pamet, eto kako je čovjek bio nesavršeno biće, malčice neovlašteno redizajnirati taj zaštićeni spomenik kulture

Greška je ispravljena, Slobodna Dalmacija objavila je ovih dana fotografiju kule u skelama; na vrhu, pod krovom, zadnja se etaža, koliko se može vidjeti, lijepo proširila gradnjom bez dozvole koja Ćipiku, Bog mu prostio graditeljski prepedantnu dušu, ni u ludilu nije padala na pamet.

U kuli je, naime, domaći čovjek, investitor, kakvih ne manjka, pa mu nećemo navesti ime, odlučio urediti hotel, kažu, vrijedan 75 milijuna kuna, s četiri zvjezdice i 52 sobe. Pritom, bez dozvole dograđuje zadnju etažu, kako je izvorno izgledala prije davnog oštećivanja, a u njoj bi bili 'ekskluzivni apartmani'.

Plan se, kako pišu novine, konzervatorima nije svidio. 'Konzervatorskim očevidom obavljenim 19. ožujka 2012. utvrđeno je da su počeli bespravni radovi na kuli Ćipiko u Kaštel Novom', izjavio je novinaru Slobodne Miroslav Katić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Trogiru, napominjući da se investitor 'oglušio na sva rješenja o zabrani radova koja su mu uručena' u minuloj godini. Investitorove izjave u tekstu nema jer mu je pozlilo, pa nije bio objekt žurnalističkog, nego medicinskog interesa.

Na priču se ne bismo ni vraćali da iz teksta ne proizlazi kako su konzervatori, zapravo, jedini koji remete idilu. Graditelju je, naravno, u interesu što prije završiti posao, ali ni lokalna vlast nema ništa protiv kreativnog urbanizma i arhitekture na kuli, štoviše, podržava 'projekt' jer će se, po planu, u njemu zaposliti petnaestak ljudi. 'Nažalost, ovo je jedina investicija u Kaštelima, a i ona se nerazumnim postupcima odgovornih sustavno dovodi u pitanje', zapazio je lokalni HSLS-ovac. Slično su govorili i ostali predstavnici gradske vlasti.

Prevedeno na proceduralni jezik, nerazumni postupci odgovornih zapravo su konzervatorsko inzistiranje da radovi na kuli ne počnu prije nego što budu pribavljene sve dozvole. Da, dozvole, komadi papira koji, ako je vjerovati službenim tumačima sadašnjice, koče pretvaranje ove zemlje u jadransku Švicarsku. U svijetu bez prokletih dozvola, nad Dubrovnikom bi se već sjalo čarobno naselje s nekoliko stotina apartmana i vila, te pokojom rupom za golf, diljem obale, bezbrojni hektari dosadnih šuma bili bi iskrčeni, beskorisne hridi uz obalu smrvljene, a na njihovu bi mjestu nicale lučice i resorti, u čast jedine preostale uspješne gospodarske grane u Hrvatskoj – turizma.

Službenu istinu pišu pobjednici, a pobjednici su u kapitalizmu oni s novcem. U službenu su istinu sami sebe uvjerili i Kaštelani, pa više vjeruju u nju, nego u ono što vide kada otvore prozore. A vide ambijent idealan za definiranje slobodnoga zidarstva kao gradnje neovisne o bilo kakvim propisima i obzirima. Čitava linija, od aerodroma u Resniku, kroz svih sedam Kaštela, Solin, Split, pa prema Omišu, izgleda iz zraka kao da su se na Zemljinu licu otvorili gnojni čirevi samo zato jer desetljećima nikoga nije bilo briga što će se zidati, ni na što će to sličiti, pa je ljutnja Kaštelana što netko, u ime reda u prostoru, koči graditeljsku aktivnost u njihovu gradu, valjda najnevjerojatnije što ovih dana stiže iz Dalmacije. Začudnije je, možda, tek uvjerenje u političke moći splitskih gradonačelničkih kandidata i kandidata za kandidate, no o tome drugi put.