KOMENTAR ĐURĐICE KLANCIR

Odlučno naprijed Sandre Petrović Jakovina

18.04.2013 u 09:30

Bionic
Reading

'Trudit ću se da u odborima u kojima budem sudjelovala i teme koje budem pokrivala budu ono što ja zastupam kao socijaldemokratkinja, odnosno kao mlada osoba, a to je ono što tišti mene osobno, kao i ono što tišti mlade ljude u državi i Europi: visoka stopa nezaposlenosti mladih', napisala je Sandra Petrović Jakovina na svom profilu na Facebooku onoga dana kada su objavljeni rezultati za EU parlament

Zbog cijele drame oko Ruže Tomašić, slabe izlaznosti i dramatičnih procjena o tome što ovi rezultati znače za predstojeće lokalne izbore posve je ostao u sjeni uspjeh najkontroverznije kandidatkinje na listi SDP-HNS-HSU, najmlađe a tako samouvjerene, intrigantne Sandre Petrović Jakovina.

Svi koji su pratili strelovitu karijeru Sandre Petrović Jakovina morali su ostati i začuđeni ovom iznenadnom promjenom smjera djelovanja, objavom nove misije: ona će se u Bruxellesu sada posebno truditi oko tema nezaposlenosti mladih.

U svih nekoliko do sada objavljenih intervjua Sandra Petrović Jakovina nije posebno naglašavala taj tematski sklop, niti ga je isticala kao posebno područje interesa. Dapače, u Saboru se bavila više temama vezanima za obranu, a kako je bila i članica saborskog izaslanstva u skupštini NATO-a, u njezinim predizbornim intervjuima tematika obrane isticana je kao područje u kojem se nešto bolje snalazi.

Naravno, to smo sve saznali tek kada se mlada političarka našla na koalicijskoj listi za izbore za EU parlament. Svi ti nastupi u Saboru nisu bili zabilježeni u medijima. Donedavno, Sandra Petrović Jakovina bila je nepoznata i mnogim političarima, novinarima, a kamoli tek široj javnosti. Ne može se naći traga nekakvim njezinim inicijativama ili potezima.

Je li Sandra Petrović Jakovina sada na Facebooku samoinicijativno odlučila predstaviti svoj osobni program? Je li to naprosto instinkt mlade ambiciozne političarke ili rezultat nekakvih unutarstranačkih promišljanja na temu 'a što ćemo mi zapravo raditi u EU parlamentu'? Tko će ga znati.

Sandra Petrović Jakovina nesumnjivo spada u red novih stranačkih snaga; Zoran Milanović kao da se osvrnuo malo po stranci, gdje još ima koga tko ne odskače, tko ne iskače, tko izgleda pristojno a ne 'laje', ne provocira i ne kontrira.

Ona je fenomen novog SDP-a. Predstavnik novih snaga.

Svojevrsni smjerokaz novog Milanovićevog SDP-a.


Kada su Tonina Piculu uoči izbora pitali zašto je Sandra Petrović Jakovina tako visoko na listi (bila je peta), on nije govorio o Sandri, nego se osvrnuo na kvalitetu osobe koja je bila broj 12 na listi. 'Što npr. reći o kandidatkinji s formalno posljednjeg 12. mjesta? Kolegica Španjol je zamjenica ministra poljoprivrede, već 20 godina radi u Ministarstvu, a trenutno je glasnogovornica jednog odbora za poljoprivredu u Bruxellesu. Ovih dana je primila i francuski orden za doprinos struci.' Htio je ustvrditi da su sve osobe, bez obzira što se 'prema van' činile anonimne, iznimno kvalitetne, kompetentne osobe. Ali nije objasnio kako su iz uzorka kvalitetnih i kompetentnih izabrali upravo te osobe i tim redoslijedom. Zašto je npr. gospođa Španjol s francuskim ordenom na prsima na mjestu br. 12, a gospođa Petrović Jakovina na mjestu broj 5?

Naravno, to je unutarstranačka stvar, imaju oni pravo slagati listu kako žele. To je lista koja ih onda legitimira prema javnosti, pa će javnost onda reći, odnosno, zaokružiti, što o toj listi misli.

Javnost, onaj dio koji je glasovao za listu SDP-HNS-HSU, upravo je Sandru Petrović Jakovina s laskavog mjesta broj 5 gurnula još više, na broj 3.

Sve je već poznato: malo je bilo glasača uopće, Tonino Picula je dobio najviše glasova na koalicijskoj listi, dakle, nisu preostale velike brojke za sve ostale, ali ipak, Sandra Petrović Jakovina dobila je mrvicu više od preostala dva 'pobjednika' s koalicijske liste.

Zašto? Kako? Ako već predsjednik stranke nije ulazio u taj fenomen, ili pak nositelj liste, Picula, sama je Sandra odlučila proanalizirati svoj uspjeh nastupom na Facebooku, ustvrdivši da je taj 'broj 3' dokaz da nije 'politički anonimna'.

Činjenica je da nastupi mlade političarke u Saboru nisu bili zabilježeni u medijima do trenutka kada je objavljen njezin iznenadni brak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

U Sabor je došla kao zamjenica s liste (za Nadu Čavlović Smiljanec, šeficu Porezne). Prije toga je bila vježbenica u odvjetničkom uredu, a tri mjeseca stažirala je u EU parlamentu.

Svi intervjui koje je Sandra Petrović Jakovina dala datiraju iz vremena nakon objave braka i kandidature. Ona se sama upuštala u obrazlaganje da je imala političku karijeru već prije braka, da na listi nije zamjena za Ingrid Antičević i da joj suprug nije u sukobu interesa u slučaju 'apoteka'.

U tom je trenutku doista prestala biti anonimna.

Ali dug je put za izlazak iz političke anonimnosti. Za to treba i politički djelovati. Činiti. Postupati. Tu prestaje biti dovoljno izgovarati predvidljive rečenice.


Sandra Petrović Jakovina samu je sebe na profilu na Facebooku definirala kao predstavnicu 'mladih, obrazovanih i samosvjesnih'.

Sudeći po životopisu, ona nije iskusila traume natječaja za posao, niti je testirala model volontiranja koji ponosno promovira njezin stranački kolega, ministar rada Mirando Mrsić. Neka. Ne moraju svi proći taj pakao. Sandra Petrović Jakovina je primjer brzog prodora po stranačkoj liniji, instant političke karijere. Takvih je bilo oduvijek, takvih i bude dok ima politike. Samo što se na njezinom primjeru pokušava dokazati da je za kompletnog političara dovoljno nekoliko jednostavnih intervjua, znanje stranog jezika, osobna samodopadna procjena i prigodna izjava o borbi protiv nezaposlenosti.

Otprilike ovako: ja sam za mir u svijetu. Ja sam protiv nezaposlenosti.

Mlada političarka naprosto je zgrabila fenomenalnu priliku. Valjda će učiti u hodu. Valjda nije bilo sve uzalud. Kad već ide gore, sigurno će mnogo i naučiti. Mada ovo samoodređenje da je 'samosvjesna' može biti i opasno.

Kad predsjednik njezine stranke Zoran Milanović ovih dana rezimira rezultate ovih izbora, pa se čudi zašto nije više ljudi izašlo 'protiv Ruže Tomašić' jer su s ove strane sve takvi urbani europejci njegovog kalibra (a podsjeća da su tu i Vesna Pusić i Rajko Ostojić!), ne razumije da je biračima ipak morao ponuditi mnogo više od teško pamtljivih imena unutarstranačkih zaslužnika ili zvijezda u usponu. Da je i najdobronamjernijim biračima možda bilo teško dešifrirati njihove unutarstranačke formule definiranja proeuropskih profila. Njima se možda čini da je stranačka iskaznica i potvrda o znanju stranog jezika, plus možda i izlet u Bruxelles, posve dovoljna za masovnu radost na biralištu.

Jer je s druge strane Ruža Tomašić. Ili Milan Bandić.

Ako pak Zoran Milanović misli da je tako lako posložiti novu stranku jer mu stara garda naprosto ide na živce, po svemu sudeći, još će dugo i teško morati raditi sa Sandrom Petrović Jakovina. Ima potencijala, borbena jest, u prigodnoj rečenici na fejsu poziva mlade 'da poštuju propise, ali stalno preispitujuć autorirete'. Čekamo je. Čekamo taj trenutak kada će mlada lavica SDP-a krenuti propitivati poteze Zorana Milanovića.