VASIĆEV SKALPEL

Mali avion – velika briga

03.12.2010 u 16:00

Bionic
Reading

Zapravo, svaki je zrakoplov velika briga; helikopter više nego avion. A najveća je briga predsjednički avion. Zato su mediji u Beogradu od prekinutog putovanja srbijanskog premijera Cvetkovića u Sofiju napravili veliku priču – u nedostatku druge neke senzacije

Naime, nakon petnaestak minuta leta pilotu se upalila žaruljica koja upozorava da nešto nije u redu. Po standardnoj operativnoj proceduri, pilot se vratio na beogradski aerodrom. Priroda kvara još nije poznata, ali takve pretrage znaju potrajati: avion je veoma složen uređaj. Poznavaoci vele da je moglo biti bilo što: od opasnog do bezazlenog kvara – ako takvoga uopće ima kad je o zrakoplovima riječ. Upravo stoga je Bog u svojoj mudrosti smislio procedure u avijaciji. Upravo zbog poštovanja procedura zračni promet je tako siguran.

Tako je pilot Vlade Srbije postupio s punim oprezom i svog premijera smjesta vratio natrag. Avion s poljskim predsjednikom i izaslanstvom najvišeg ranga pao je prošle godine u Rusiji jer – sada je to izvjesno – pilot nije postupio po proceduri. Je li netko inzistirao na rizičnom slijetanju ne zna se; sve i da jeste, zapovjednik zrakoplova nije smio poslušati; čak ni izravnu zapovjed šefa države. Zapovjednik zrakoplova u zraku je dežurni zamjenik Gospodina Boga i vrhunska vlast.

Čovjek vs. stroj

Vlada Srbije ima dva mala aviona, preostala još od bivše Jugoslavije: Learjet 60 i Falcon 50; oba su prilično stara – Learjet dvadeset godina, Falcon čak 30. Održavaju se i pregledaju veoma pažljivo, čak pažljivije od ostalih zrakoplova. Piloti su iskusni i razboriti. Starost tih zrakoplova povremeno se spominje kao problem, ali iskusni stručnjaci kažu da dobro i redovito održavanje jamči punu sigurnost. To znači da se dijelovi mijenjaju po preciznoj proceduri: jedan dio nakon određenog broja sati u zraku; drugi dio kada im istekne životni vijek, što nije isto. Sama konstrukcija (airframe) u načelu je veoma čvrsta, ali i ona prolazi komplicirane preglede nakon protoka propisanih sati u zraku, ali i nakon stresova poput 'tvrdog' slijetanja.

Zrakoplovni analitičari u Beogradu podsjećaju da veoma malo udesa takvih malih civilnih zrakoplova ima tehnički kvar kao uzrok; ljudska greška mnogo je češća. Tako je (u Learjetu) poginuo jugoslavenski premijer Džemal Bijedić 1977. na Igmanu; ali i makedonski predsjednik Boris Trajkovski, prije par godina kod Domanovića, leteći za Mostar.

Ovaj konkretni Learjet 60 imao je manjih problema i ranije: jednom je sletio prije vremena zbog kvara na radaru, ali to nije bio kritični kvar. Svako paljenje crvene žaruljice zahtijeva slijetanje i provjeru. Uzgred, suvremeni avioni mnogo su solidniji nego što se misli, ako se uredno i dobro održavaju. Većina transportnih Herculesa C-130 i svi bombarderi B-52 stariji su od svojih posada. Provjere su pokazale da im je osnovna konstrukcija (airframe) neuništiva; mijenjaju se samo motori, elektronika i drugi sustavi. Dan-danas po Americi i drugdje lete DC-3 Dakote iz pedesetih godina i ništa im ne fali. Isto je i s borbenim avionima iz Drugoga svjetskoga rata.

Unutrašnjost Falcona 900, zrakoplova koji je srpska vlada planirala nabaviti, no popustila je pod kritikama zbog velikih troškova

Takvi mali avioni (executive jets) složeniji su i osjetljiviji. Također su i skupi (desetine milijuna dolara). Tu dolazimo do vječne dileme sa jakim političkim prizvukom: trebaju li vlade imati svoje avione – ili plaćati komercijalne cijene zračnim kompanijama? Jedni kažu da se mali državni avion više isplati, s održavanjem i ostalim troškovima, jer u njemu rijetko leti malo putnika. U većini slučajeva riječ je o državnim izaslanstvima, pa je avion pun. Ako troškove usporedimo sa prvom klasom komercijalnog avioprijevoznika – tu smo negdje, uz prateće prednosti (planiranje putovanja, privatnost itd.). Ima, međutim, okolnosti u kojima je vladin državni aviončić nezamjenjiv: redovite linije za Scheveningen, naprimjer.

Tko renta, ne vrijedi

Druga škola mišljenja drži da se i na tome dade uštedjeti tako što bi se mali avion iznajmio po potrebi od specijaliziranih tvrki kojih ima mnogo i od toga dobro žive. Avion je najskuplji kad ne leti, kao što je poznato. Zato čuveni Cane Subotić svoja dva aviona (Learjet i Cessna Citation) iznajmljuje redovito drugima, ali i sebi, kroz dvije Mickey Mouse kompanije iz Wilmingtona, Delaware; onda obračuna troškove, plati porez i miran je. Protivnici te ideje vele da je iznajmljivanje malog aviona sigurnosni problem, što može biti istina ako se radi s nedovoljno poznatim ugovaračima; ugledne tvrtke su drugo. Ima, konačno, tu i statusni problem, na koji su državnici iz malih država posebno osjetljivi: na šta ću ličiti ako budem letio iznajmljenim avionom?

Pristaše letenja komercijalnim avioprijevoznicima ističu pak osim uštede i argument 'demokratičnosti'. Na to im se uzvraća optužbama za demagogiju. Sve se to, uostalom, dade izračunati do u tančine, uzimajući u obzir i promjenjive veličine kakve su sujeta, 'suverenost', sigurnost, udobnost, planiranje itd. Te promjenjive, doduše, mijenjaju se od zemlje do zemlje i od kulture do kulture. Lako je zamisliti danskoga kralja kako leti običnim avionom sa običnim smrtnicima; teže je zamisliti nekog 'tranzicijskog' šefa države. Josip Broz Tito letio je – kad je baš morao jer mrzio je avione – u DC-10 JAT-a, naprimjer: cijela je svita mogla stati bez problema.

Na kraju, primijećeno je da pristaše teorije po kojoj bi državnici i političari morali letjeti komercijalnim linijama, s običnim svijetom, vrlo brzo prelaze u male državne avione – čim dođu na vlast.