STARI RIMLJANI

Veliki car Trajan dobijao je ratove i izgradio najstariji trgovački centar

16.04.2022 u 09:54

Bionic
Reading

Rimsko Carstvo imalo je ključnu ulogu u razvoju zapadnih političkih institucija, prava, jezika, umjetnosti, književnosti i znanosti. Isto tako, stari Rimljani su nam ostavili i ideju shopping malla - smatra se da je prvi trgovački centar u povijesti dao sagraditi jedan od najslavnijih rimskih careva Trajan.

Impozantnu višeetažnu građevinu koju i danas možemo vidjeti nedaleko od rimskog Foruma Trajan je naručio početkom 2. stoljeća kao dio novog urbanističkog kompleksa kojim je želio potvrditi svoju carsku veličinu. Trajanov forum zapravo je posljednji i najveličanstveniji forum koji je neki car izgradio u glavnom gradu Carstva, a sastojao se od niza otvorenih i zatvorenih prostora.

Oko velikog mramorom popločanog trga duljine 300 i širine 185 metara, nalazili su se slavoluk posvećen Dačanskim ratovima, golema bazilika Ulpia, dvije zgrade knjižnice i arhiva, te prolaz do manjeg trga koji je vodio do hrama posvećenog diviniziranom Trajanu. Na forumu se nalazio i slavni Trajanov stup, a sa sjeverne strane, ukopan u podnožje brda Kvirinala, trg je zatvaralo Trajanovo trgovište, grandiozni polukružni trgovački centar - prvi shopping mall u povijesti.

Trajanovu tržnicu, kao i čitav forum, osmislio je slavni antički graditelj Apolodor iz Damaska, Trajanov 'kućni arhitekt' koji ga je posvuda pratio na putovanjima i provodio u djelo njegove smjele urbanističke ideje. Forum je građen između 106. i 113. godine ratnim plijenom s Trajanovih pohoda u Daciju. U originalu najvjerojatnije peterokatnica, Trajanov market na donjim je katovima sadržavao trgovine i ugostiteljske prostore, dok su gornji katovi bili rezervirani za administraciju. U donjem, sačuvanom dijelu građevine, nalaze se dvije velike dvorane koje su najvjerojatnije služile za koncerte.

Danas se u kompleksu nalazi Muzej carskih foruma, a u međuvremenu je Trajanov market prošao kroz burna povijesna razdoblja. Nakon propasti Rimskog Carstva građevina je više puta nadograđivana i rušena, da bi u 12. stoljeću bila pretvorena u fortifikacijski objekt s obrambenom kulom poznatom kao Torre delle Milizie. U 16. stoljeću uz market je sagrađen samostan koji je 1885. pretvoren u vojarnu. Početkom 20. stoljeća pokrenuti su opsežni arheološki radovi, srušene su neke srednjovjekovne građevine kao i zgrada bivšeg samostana, a ostaci marketa ponovno su postali vidljivi stanovnicima Rima. Vidljivi su i danas, gotovo dvije tisuće godina nakon izgradnje, kad Trajanov market svakodnevno obilaze tisuće turista.