GASTRO-INOVACIJA

U San Franciscu možete jesti u Mezliju, prvom robotskom restoranu na svijetu

19.11.2022 u 21:31

Bionic
Reading

Futuristi su još prije stotinu godina predviđali da će ljudi u budućnosti jesti u potpuno automatiziranim restoranima. Čini se da je ta budućnost napokon stigla: u San Franciscu je nedavno otvoren prvi potpuno automatizirani, robotski restoran.

Restoran po imenu Mezli — odnosno, veliki plavo-bijeli kontejner koji samostalno priprema vrhunska jela — nalazi se na trgu s brojnim restoranima brze hrane u središtu grada, nedaleko od Chase Centra, dvorane u kojoj igraju Golden State Warriorsi. U blizini se nalazi veliki broj poslovnih zgrada i obrazovnih institucija u kojima rade i školuju se tisuće ljudi koje svakoga dana žele pojesti neki ukusan i ne preskup obrok. Oni uglavnom nemaju vremena sami sebi pripremiti svjež i zdrav obrok, a nemaju ni novca da plate nekom drugom da to učini umjesto njih.

Taj problem potaknuo je trojicu studenata Sveučilišta Stanford da osmisle i otvore prvi potpuno automatizirani restoran na svijetu. Suosnivači Mezlija Alex Kolchinski, Alex Gruebele i Max Perham — kombinirajući svoja znanja stručnjaka za softver i umjetnu inteligenciju, eksperta za robotiku, te zrakoplovnog inženjera — došli su do rješenja koje bi moglo promijeniti čitavu ideju prehrane izvan kuće.

@sfstandard Mezli, which bills itself as the world’s first fully automated restaurant, opens at the Spark Social outdoor food court in SF on August 28th. No humans are involved in the production of the food from the time someone orders to when it’s ready to eat. 🤖🍽 #sanfrancisco #food #sfeats #bayarea #restaurants #robotics #fyp #zyxcba ♬ Instrumental R&b - Teaga

Nakon dvije godine razvoja i potrošenih nekoliko milijuna dolara, nedavno su predstavili svoj izum — robotski restoran. Dakako, to nije restoran u klasičnom smislu. Ovdje ne postoji konobarica koja će vam uzeti narudžbu i pritom vam se nasmiješiti ili kuhar kojega ćete hvaliti odnosno kritizirati. Mezli je nešto poput velikog kontejnera koji sam priprema hranu.

I prilično je efikasan: u sat vremena može izbaciti 75 svježe pripremljenih obroka, a što je još važnije, ti su robotski obroci gotovo upola jeftiniji od ljudske konkurencije.

Koncept tog restorana zapravo je prilično jednostavan. Riječ je o velikoj metalnoj kutiji koja je opremljena raznim hladnjacima, strojevima za sjeckanje hrane, uređajima za termičku obradu i pripremanje porcija, te za premještanje gotovih obroka na mjesto gdje ih je moguće preuzeti.

Kako tvrde osnivači tog startupa, to uopće nije bilo lako napraviti. Trebalo je pronaći niz inovativnih tehnoloških rješenja kako bi robotski kontejner postao stvarnost. Diljem svijeta već postoje brojni automatizirani restorani koji ipak zahtijevaju prisutnost ljudi, a Mezli može raditi potpuno samostalno.

Jelovnik je na temelju mediteranske kuhinje osmislio kuhar Eric Minnich koji je ranije radio u restoranu s Michelinovom zvjezdicom. Gostima su na raspolaganju brojna svježe pripremljena mediteranska jela, a izborom dodatnih sastojaka sami mogu osmisliti jedan od 64.800 mogućih obroka. Dodatna prednost Mezlija je u tome što je za rad kontejnera dovoljan samo priključak na električnu mrežu pa se može postaviti gotovo bilo gdje.

Osnivači tvrtke smatraju da je ta tehnologija uspjela ispuniti cilj da njihova hrana bude brza, praktična, pristupačna i zdrava. Ipak, teško je vjerovati da će taj koncept predstavljati budućnost restoranske scene. Ljudi u restorane odlaze između ostaloga i zbog interakcije s drugim ljudima. A to - po definiciji - ne može odraditi nijedan robot.