ŽIVJETI U UMJETNIČKOM DJELU

Tiffany je dizajnirao i kuće, njegova vila Ayer prodaje se kao da je od zlata

27.10.2022 u 09:07

Bionic
Reading

Svatko tko može priuštiti nešto od Tiffanyjeva nakita sada ima priliku kupiti i nešto veće — Vilu Ayer u bostonskoj četvrti Back Bay, jedinu kuću na svijetu koju je u potpunosti dizajnirao Louis Comfort Tiffany, sin osnivača Tiffany & Co. Charlesa Lewisa Tiffanyja.

Dakako, za to će vam biti potreban vrlo dubok džep. Naime, ta vila, inače savršeni primjer 'pozlaćenog doba' (stilsko razdoblje od 1870. do 1900.), ovoga je svibnja puštena u prodaju za 17 milijuna dolara.

Predstavljena 1902, ta se peterokatnica prostire na nevjerojatnih 1450 četvornih metara. Mnogi trgovci nekretninama nadaju se da će baš oni imati prilike restaurirati vilu, da bi joj vratili njezin izvorni oblik — obiteljsku kuću sa šest spavaćih soba, 13 kupaonica, deset kamina i krovnom terasom te još mnoštvom luksuznih sadržaja.

Unatoč renoviranju, mnogi izvorni detalji zgrade ostat će onakvima kakvi su bili, odnosno kako ih je zamislio dizajner. Tiffany je inspiraciju za vilu crpio iz antičke Grčke, Dalekog istoka pa čak i Svjetskog sajma u Chicagu. Impresivno bijelo mramorno stubište predvorja krasi Tiffanyjev mozaik, a kroz luk proscenija vidi se trompe l'oeil (realistična optička iluzija trodimenzionalnog prostora i objekata na dvodimenzionalnoj površini), tipičan za grčke hramove. Prozori od obojenog stakla i krovni prozori, prekrasne štukature i raskošni kamini samo su neki od dodatnih detalja.

Dom je izvorno projektiran za poslovnog čovjeka Fredericka Ayera i njegovu suprugu Ellen koji su dizajn naručili od Tiffanyja. Iako je tada bio poznatiji po svojim art nouveau svjetiljkama (staklo u abažurima je spojeno tehnikom bakrene folije umjesto olovne, klasične tehnike za vitraje), Tiffany se bavio najrazličitijim stvarima, od vanjskog izgleda kuća do ukrasnih predmeta i tapeta. Godine 2005. čitav posjed s vilom Ayer proglašen je nacionalnim povijesnim spomenikom.

  • +4
Ayer Mansion Izvor: LandVest / Autor: Promo

Vilu Ayer sada oglašavaju Ruth Kennedy Sudduth i Greta Gustafson iz tvrtke LandVest. Trenutačni prodavači su poduzetnici Charles Reed iz CNW Capital Partners i Jean Abouhamad iz Sea-Dar Real Estate. Njih dvojica isprva su planirali preurediti nekretninu u više stanova, ali nakon što su proučili tu izvanserijsku kuću i sve njezine povijesne detalje, shvatili su da se radi o umjetničkome djelu te su se predomislili.

I doista, tko ne bi želio živjeti u ovom umjetničkom djelu? Čitava nekretnina sastoji se od Vile Ayer na adresi Commonwealth Ave. 395 i susjedne zgrade za smještaj sa spavaćim sobama na adresi 397-399. Izvorna je cijena bila 22,5 milijuna dolara, dok trenutačno iznosi, već spomenutih, 17 milijuna.