LETAČKE NAVIKE CELEBRITYJA

Slavni vole svoje avione i nije ih naročito briga za ekologiju, a pogledajte tko su rekorderi letenja

16.08.2022 u 16:31

Bionic
Reading

Imati svoj avion (ne)skrivena je želja svakog tko se vine među bogate i slavne. U posljednje vrijeme sve se glasnije negoduje na letjelice koje emisijom štetnih plinova ugrožavaju okoliš i klimu, no mnogi među slavnima nisu naročito zabrinuti. Sad mo dobili i top listu onih koji najviše lete, ili pak svoje mlažnjake zbog udobnosti koriste za sasvim kratke razdaljine.

Marketinška agencija Yard je, naime, nedavno objavila top listu najneodgovornijih vlasnika privatnih aviona među slavnima. U izradi liste pomogao im je Twitter profil Celebrity Jets koji već godinama prati kretanje aviona čije vlasnike poznaje svaki čitatelj estradnih, lifestyle i sličnih rubrika. Na čelu liste nalazi se - možda i iznenađujuće - glazbena zvijezda Taylor Swift, no ima i onih koji su u stanju dignuti avion samo da bi preletjeli iz New Yorka preko Hudsona u New Jersey. Stigle su i prve reakcije prozvanih, prilično nemušte.

Spomenuti Twitter profil zanimljiv je bio i prije ove akcije. Naime, vlasnik mu je student s Floride Jack Sweeney koji već dugo prati kretanje aviona u vlasništvu Elona Muska, ali i letačke navike ruskih oligarha. Najbogatiji čovjek svijeta ponudio mu je svojedobno pet tisuća dolara da ugasi profil, ali nije uspio. Da ne bi bilo sumnji, Sweeney ne radi ništa ilegalno: za praćenje letova koristi javno dostupne podatke, uz deklarirane emisije ugljičnog dioksida za svaki 'prozvani' avion.

Odnedavno je vlasnik profila proširio svoje zanimanje i na druge, nije se zadržao samo na Musku, a posebno su mu zanimljivi brojni iznimno kratki letovi od jedva desetak minuta, uz zastrašujuću emisiju štetnih plinova. Primjerice, ulovio je Kylie Jenner na letu koji je trajao 13 minuta, uz izbačenu tonu CO2.

No, kad se broje pređeni kilometri, na prvom je mjestu uvjerljivo Taylor Swift. Kako je objavio Yard, u prvih sedam mjeseci pjevačica je letjela 170 puta, skupivši ukupno 22.923 minute u zraku, odnosno skoro 16 dana. Time je iz njezinog aviona isspušteno ravno 8293 tone CO2, što je 1184 puta više nego je prosječna količina koju u atmosferu ispušta svaki stanovnik Zemlje. Njezin najkraći let trajao je 36 minuta.

Odmah je reagirala njezina PR mašinerija, ustvrdivši da se istim avionom koriste i drugi, kojima Taylor Swift posuđuje zrakoplov. Time, naravno, ničim ne umanjuje činjenicu o štetnosti rada aviona.

Oštro su reagirali i drugi, primjerice rapper Drake, koji je jednom upotrijebio avion za let dug 14 minuta. Njegovo objašnjenje je da se avion - 185 milijuna dolara vrijedni Boeing 767 koji inače prevozi sto putnika - zapravo selio s jednog aerodroma na drugi gdje je trebao pokupiti putnike.

Osim Taylor Swift, među prvih deset po veličini CO2 otiska ima još zanimljivih imena. Napomenimo da je prosječni otisak 'po glavi stanovnika' u SAD-u 16 tona, a u svijetu oko 4 tone. Na desetom mjestu je Travis Scott (3033,3 tone), pa na devetom Oprah Winfrey (3493,17 tona), na osmom Mark Wahlberg (3772.85 t). Ispred njega je Kim Kardashian (4268,5), pa Steven Spielberg (4465 t), Blake Shelton (4495 t), i A-Rod (5342,7 t). Na 'pobjedničkom postolju' su Jay-Z (6981,3 t), Floyd Mayweather (7076,8 t) i već spomenuta Taylor Swift.

Drugoplasirani na listi, nekadašnji boksač a današnji boksački menadžer Floyd Mayweather zato drži titulu najkraćeg leta - u deset minuta 'ispalio' je u zrak deset tona ugljičnog dioksida. Ne puno bolji su tko-zna-zašto-slavni par Travis Scott i Kylie Jenner. U srpnju je ova potonja na svom instagramu objavila slike njihovih dvaju aviona, uz pitanje 'Hoćemo ići tvojim ili mojim?'. Nešto kasnije toga dana, Jenner je odletjela svojim jetom na putovanje ukupno dugo 17 minuta.

Ako vam se sve ovo čini kao cjepidlačenje, treba uzeti u obzir da privatni mlažnjaci godišnje u atmosferu ispuste 33 milijuna tona stakleničkih plinova, više nego Danska. S obzirom na to koliko ljudi prevoze, računa se da su i do 14 puta veći zagađivači po putniku od komercijalnih letova, i 50 puta veći zagađivači od vlakova. Ukratko, samo jedan posto svjetske populacije odgovorno je za polovicu svih štetnih emisija povezanih s avionima. A nisu u pitanju samo estradnjaci i sportaši, sjetimo se svojedobne svjetske konferencije o klimatskim promjenama, čiji su sudionici stigli s desecima malih i velikih privatnih aviona.