URARSKI JUBILEJI

Šezdeseti rođendan Tag Heuerovih dragulja

13.02.2022 u 16:12

Bionic
Reading

Slavna urarska kuća TAG Heuer slavi šest desetljeća svoje linije Autavia s tri sata u jubilarnoj, ograničenoj seriji. Kolekcija Autavia možda je najstarija u arsenalu tog švicarskog velikana, ali ujedno nudi i satove s najvišim performansama tog proizvođača. Kupci će sada pred sobom imati nostalgičnu ponudu ekskluzivnih proizvoda.

Dva sata u ograničenom izdanju u kolekciju prvi put donose funkciju povratnog okretaja koristeći novorazvijeni mehanizam Calibre Heuer 02 COSC Flyback. Treće ekskluzivno, također ograničeno izdanje, uključuje Calibre 7 COSC GMT, mehanizam koji pokreće potpuno novi GMT s tri kazaljke – još jedna premijera u seriji. Dva 42 mm flyback modela (komplicirani sat u kojem vlasnik može koristiti funkciju resetiranja bez potrebe da prvo zaustavi kronograf) krase napredni kronografi i iznimno velike krunice, dok je glavna atrakcija GMT-a (također 42 mm) blistavi plavi brojčanik s brušenim sunčevim zrakama i kontrastna narančasta kazaljka za drugu vremensku zonu.

Ključni elementi serije Autavia, kao što su dvosmjerni rotirajući okviri, koriste se za sva tri modela, kao i Super-Luminova premaz za oznake sata i kazaljke. Međutim, jedan od kronografa (Ref. CBE511B) ima srebrni brojčanik i kućište od poliranog nehrđajućeg čelika, kao naklon posebnim „panda“ brojčanicima koji su 60-ih proizvedeni za modele Autavia.

Alternativni model (Ref. CBE511C) kreiran je po ugledu na vojne satove TAG Heuera, s upečatljivim crnim brojčanikom i kućištem presvučenim DLC-om (diamond-like carbon, klasa amorfnog ugljičnog materijala koji pokazuje neka od tipičnih svojstava dijamanta, obično se nanosi kao premaz na druge materijale koji bi mogli imati koristi od takvih svojstava). Calibre Heuer 02 COSC Flyback u oba modela nudi 80-satni pogon i omogućuje resetiranje kazaljke kronografa, odnosno započinjanje novog kruga bez potrebe da se najprije zaustavi.

Treći sat (Ref. WBE511A) jedini je GMT model te vrste u seriji, s mehanizmom Calibre 7 COSC GMT koji omogućuje ručno postavljanje dodatne vremenske zone. Brojčanik je obrubljen dvobojnim, plavo-crnim keramičkim okvirom koji se nalazi na vrhu poliranog kućišta od nehrđajućeg čelika, dok ispod poklopca počiva mehanizam za 50 sati rada. To je, ujedno, i jedini od tri sata koji ima narukvicu od nehrđajućeg čelika. Ostala dva modela imaju crne remene od krokodilske kože koji odgovaraju njihovim tamnijim detaljima.

Prije nego što je ime Autavia odabrano za ručne satove, davne 1933. rabilo se za mjerače vremena na komandnoj ploči automobila i zrakoplova. Jack Heuer, praunuk osnivača marke, službeno je pretvorio Autaviu u ručni sat s kronografom 1962. godine.