PREVLADAJTE ISKRIVLJENU SLIKU O SEBI

Prihvatite svoje tijelo, zanemarite kako vas drugi vide

19.07.2022 u 19:37

Bionic
Reading

Čini vam se da drugi na vama vide samo onaj dio vašeg tijela s kojim ste najmanje zadovoljni? Neprekidno ste opterećeni izgledom i ulažete goleme napore u promišljanje kako sakriti 'debele' noge ili 'šlauf' na trbuhu? Ne znate primiti kompliment i stalno se uspoređujete s drugima?

Pretjerana briga o slici svoga tijela nije problem sam po sebi – problem nastaje kad se ta slika iskrivi i postane plodno tlo za zabrinutost, nesigurnost i strah.

Tijelo je vozilo kojim putujete kroz život. Naravno da nema ničeg prirodnijeg od toga da vam je važno kako ono izgleda. Mi neprekidno tumačimo stvarnost koja nas okružuje, stalno stvaramo i ažuriramo svoje interne teorije o funkcioniranju svijeta, a u to uključujemo i sebe – ustvari, to je jedan od naših glavnih zadataka; neprekidno osvježavati sliku o sebi, o svojim sposobnostima, snovima, idejama, snagama, slabostima, itd.

U to spada i ideja o slici našeg tijela.

Ta slika proizlazi iz kombinacije naših najranijih iskustava, mišljenja bliskih ljudi, uvriježenih standarda ljepote kojima smo izloženi i brojnim drugim informacijama koje neprekidno primamo putem različitih osjetila. Sve te informacije zajedno oblikuju našu sliku o svojem tijelu – i to je onda slika s kojom se iz dana u dan suočavamo i brodimo kroz različite životne situacije. Ako je ta slika loše prilagođena stvarnosti, to može postati pravi teret.

Zašto se to događa? Jedan je mogući razlog pogrešna interpretacija informacija o tome kako izgledamo. Nije ništa neobično da nešto pogrešno protumačimo –naš mozak integrira različite informacije o stvarnosti, a te informacije ne odgovaraju uvijek činjenicama. Podatke o tijelu dobivamo kroz osjetila, iz onoga što vidimo kad se pogledamo u ogledalu u kombinaciji s kinestezijom. No, pritom neke informacije mogu biti privilegirane u odnosu na druge, što stvara iskrivljenu sliku.

Drugi razlog ima veze s našom sklonošću da sve procjenjujemo bipolarno – ili pozitivno ili negativno, izbjegavajući neutralni dio bodovne skale. Posljedica je da će naša slika o tijelu biti ili pretežno pozitivna ili pretežno negativna, bez obzira na to što se ne temelji na apsolutnim vrijednostima. Jasno, ne treba zaboraviti ni tendenciju ljudskoga mozga ka pridavanju veće važnosti negativnim iskustvima nego onim pozitivnim. Dovoljan je jedan negativan element ili negativno iskustvo da svoje tijelo proglasite lošim.

Posljedice mogu biti teške i značajno se odraziti na vaše mentalno zdravlje. Muče li vas kontinuirani intenzivni osjećaji da drugi prvo vide samo one dijelove vašeg tijela koji vam se najmanje sviđaju te ako ulažete daleko previše resursa, mentalnih i financijskih, u pokušaje skrivanja svojih navodnih mana, to će loše utjecati na vaše samopouzdanje i, posljedično, na vaše odnose s drugim ljudima.

Ako se neprestano uspoređujete s drugima, osjetljivi ste na svaku naznaku kritike a ignorirate komplimente, možda je vrijeme da osvijestite da postoji mogućnost da imate iskrivljenu sliku svoga tijela i pokušate to ispraviti.

Za početak, ključno je shvatiti da percepcija koju imate o svom tijelu nije sto posto realna. Naprosto, prihvatite da je slika koju ste stvorili možda pogrešna, čak i kad vas mozak i osjetila uvjeravaju u suprotno. Naše su ideje o sebi relativne – kad to prihvatite, osjetit ćete golemo olakšanje. Isto tako, otkrit ćete da odbacivanje štetnih vrijednosnih sudova koji sve dijele na dobro ili loše također djeluje oslobađajuće – naprosto, ne postoji jedinstveni standard ljepote. Jedino što je doista ispravno je prihvatiti tijelo koje imate. Nećete time spriječiti svoj mozak da obrađuje informacije na svoj način, no osvještavanje vodi ka razvoju novih kognitivnih obrazaca.

Kad ste osvijestili da osoba koju vidite u ogledalu nije ista osoba koja vas gleda iz ogledala, na red dolaze emocije. To je nešto teži zadatak, jer nije lako kontrolirati kako se osjećamo. No, dovoljno je prepoznati da vam vaš izgled izaziva osjećaje tjeskobe i nelagode i suprotstaviti im se osvještavanjem pozitivnih iskustava.

Naravno, ne možete kontrolirati što drugi misle kad vas vide, ali možete prihvatiti sebe i razmišljati o svom tijelu na pozitivan način. Ideja je stvoriti pozitivan emocionalni naboj vezan uz vaše tijelo, za što je važno fokusirati se na povoljne i pouzdane koncepte kao što je samoprihvaćanje, a ne na mišljenja drugih. Imajte na umu da se vaše tijelo neprekidno mijenja, kao što se mijenjaju i ljudi koji vas okružuju, ali da prihvaćanje sebe mora biti konstanta kako bi vam vaše tijelo pružilo čvršći temelj za bolju emocionalnu stabilnost.