LJEPOTA I ZDRAVLJE

Pomama za kolagenom, 'eliksirom mladosti': može i bez kemije

30.04.2022 u 08:09

Bionic
Reading

Otkako su svjetsko tržište dodataka prehrani preplavili proizvodi obogaćeni kolagenom - proteinom kojeg farmaceuti vole opisivati kao 'eliksir mladosti' - gotovo da ne postoji osoba koja ih, u naletu brige o svom zdravlju i izgledu, nije barem isprobala. Ako ih već, poput mnogobrojnih žena, svakodnevno gotovo pobožno ne konzumira.

Ovi proizvodi obećavaju mladoliku kožu, sjajniju kosu, jače nokte, zglobove i kosti, pa iako se među znanstvenicima nastavljaju voditi borbe i žustre rasprave oko tvrdnji o njihovoj bezrezervnoj efikasnosti, popularnost im baš nimalo ne jenjava. Upravo suprotno: pomama za kolagenom zahvatila je i društvene mreže gdje svakodnevno možemo pratiti brojne influencere, glumce i ostale celebrityje kako svoja jutra započinju ispijanjem smoothyja s dodatkom kolagenskog praha ili čašicom kolagenskog sirupa odnosno kolagenskom tableticom uz kavu. Potaknuti ovim unosnim trendom, niz proizvođača u svoju je ponudu uvrstilo proizvode obogaćene kolagenom, od kojih neki dostižu pozamašne iznose.

No, što je to zapravo kolagen i je li konzumacija ovih dodataka prehrani nužna kako bismo riješili problem uvenule kose i naborane kože?

Kolagen je protein kojeg naše tijelo svakodnevno prirodno proizvodi u velikim količinama i važan je građevni materijal naše kože, mišića, zubi, zglobnih hrskavica i svih vezivnih tkiva. Nažalost, već nakon 25. godine života proces proizvodnje kolagena počinje se uporavati pa tijelo prosječne osobe gubi i do 1,5 posto kolagena godišnje, što se odražava na poremećaje koštano-mišićnog sustava, imuno-sustava te pojavu prvih simptoma starenja.

Dodaci prehrani s kolagenom, koji se u ovom slučaju dobiva od hrskavice, kostiju i kože životinja (najčešće goveda, peradi ili ribe), imaju namjenu usporavanja prirodnog gubitka kolagena. Ali daleko od toga da je njihova konzumacija jedini izvor nadoknade kolagena u našem organizmu.

Na proizvodnju kolagena u velikoj mjeri utječe naš stil života, izlaganje suncu i genetika, ali i konzumacija određenih namirnica koje znatno nadoknađuju izgubljene rezerve. U prvom redu, to je temeljac odnosno juha od kostiju, koja se dobiva višesatnim iskuhavanjem kostiju i zglobova životinja (najčešče uz dodatak povrća), a koje su se nekoć redovito pripremale u kuhinjama naših baka, kao i u tradicionalnim kuhinjama diljem svijeta gdje se i danas koriste kao dodatak raznim umacima.

Juha od kostiju datira još iz prapovijesti, kada su lovci skupljači pretvarali inače nejestive životinjske dijelove - poput kostiju, kopita i zglobova - u juhu koju su mogli piti, a oduvijek se cijenila njezina iscjeljujuća vrijednost i pozitivan utjecaj na zdravlje. Sadrži mnoštvo minerala, vitamina i hranjivih tvari, no najbitnije za ovu temu – bogata je upravo kolagenom.

Zahvaljujući tom saznanju, spomenuta je juha posljednjih godina u velikom stilu vratila svoju popularnost, ljudi diljem svijeta pozirali su uz svoje štednjake na kojima se krčkala upravo juha od kostiju. Istina, njezina je mana što proces pripreme iziskuje sate i sate kuhanja, nužnog za izvlačenje kolagena iz kostiju i vezivnog tkiva, a zbog čega su se mnogi u konačnici okrenuli gotovim, industrijskim koncentratima koji deklarativno jamče identična svojstva.

Ostale namirnice koje u velikoj mjeri potiču proizvodnju kolagena još su jaja, organsko svježe meso, povrće tamno zelenih listova, losos, soja i bobičasto voće.

Stoga, želite li učiniti maksimalno za svoje zdravlje i mladolik izgled, nemojte se oslanjati isključivo na dodatke prehrani, nadajući se da će jedna tabletica magično nadoknaditi sve prirodne izvore kolagena koji su nam na raspolaganju već tisućama godina. Kombinirajte zdrave navike naših predaka s najnovijim farmaceutskim dosezima i rezultati zacijelo neće izostati.