SPAVANJE

Plakanje u snu je normalno, ali možda se na javi trebate suočiti s razlozima

29.10.2022 u 08:27

Bionic
Reading

Plač je izvrstan ispušni ventil za popuštanje pritiska emocionalnih brodoloma i kriznih razdoblja, ali isto tako i izraz dubokoga ganuća ili osjećaja velike sreće. Plakanje ima niz fizioloških i emocionalnih funkcija. Povremeno, međutim, ljudi plaču i u snu. Zašto se to događa?

Naš svijet snova odraz je naših iskustava na javi, događaja u našem životu — snovi su proizvodi tih iskustava. Iako su najčešće posve apsurdni, nepovezani i neshvatljivi, snovi imaju neku svoju logiku, način na koji se naša životna iskustva manifestiraju u snovima često utječe na naše raspoloženje dok spavamo.

Svi znamo da je u snu moguće govoriti, raditi nagle pokrete, vikati i vrištati, ili čak mjesečariti. To je zato što se naš mozak ne isključuje dok spavamo, informacije nastavljamo primati unatoč tome što smo u dubokome snu. Te će informacije biti pohranjene u moždanim živčanim krugovima i postati kemijske tvari.

Spavanje je aktivno periodično biološko stanje s dvjema fazama površnoga spavanja (faze I i II), dvjema fazama dubokog spavanja (faze III i IV), te REM fazom, a te faze uključuju i biološke satove. Čitav se proces odvija u složenoj neuronskoj mreži u kojoj se aktiviraju različita područja središnjeg živčanog sustava.

Naš svijet snova bogat je maštom. No, razlozi plača u snu mogu doista biti potpuno prozaični, kao što je obična prehlada, koja izaziva suzenje očiju i dok spavate, ili presušenost oka tijekom dana, što tijelo nadoknađuje vlažeći oči dok su zatvorene – ovo je naprosto refleksna radnja.

No, isto tako, ako upravo prolazite kroz teško razdoblje ili potiskujete emocionalnu prenapregnutost, vaše će tijelo na to odgovoriti plačem u snu, kao prirodnom obranom od osjećaja nelagode i tjeskobe.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/n0khmAKNtBk" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Još jedan odgovor na pitanje zašto ponekad plačemo u snu su i noćne more. Kad smo u stanju noćnog mirovanja, naše je raspoloženje regulirano, smireno, no noćne more to mijenjaju, uzrokujući puknuće, nemir. Obično reagiramo tako da se trgnemo iz sna, nakon čega slijedi razdoblje smirivanja i ponovnog zapadanja u san, no ponekad su more toliko intenzivne da nas natjeraju u plač – nakon čega se budimo u suzama.

Snovi služe kao bijeg od svakodnevice, razdoblje obnove i odmora, no često su i jedino mjesto gdje je moguće ponovo se 'uživo' susresti s nekime koga više nema – kada se taj netko pojavi u vašim snovima, plač služi kao katarza u sudaru podsvjesnog i svjesnog.

Zanimljivo je da snovi nisu uvijek stanje potpunog prekida veza s realnošću, iako nemamo dojam da dok spavamo na bilo koji način aktivno utječemo na ono što sanjamo. No, postoje i takozvani 'lucidni snovi', snovi kada ste usred sna – a svjesni da sanjate. Ako ste to ikada doživjeli, onda znate da je to onaj osjećaj kad, dok sanjate, znate da je to zapravo samo san. No, takvi snovi znaju izazvati snažnu emocionalnu reakciju, koja često dolazi uz suze.

Dakle, plakanje u snu sasvim je normalna pojava – plač je primarna tjelesna funkcija koja, spojena s fazama odmora i regeneracije koje nudi san, služi kako bi nas bolje izbalansirala, dovela u ravnotežu. Zato, nemojte misliti da ste čudni što nekad plačete u snu – ali ako se to često ponavlja i može se jasno povezati s nečim što vas muči i na javi, možda ne bi bilo loše da razmislite o tome zašto je to tako i pokušate to svjesno riješiti.