PROMO

Piaggio Medley: Premium skuter 'na visokoj nozi'

01.10.2022 u 09:21

Bionic
Reading

U svakoj industriji postoje takozvani premium brandovi, kada pričamo o odjeći onda je to primjerice Yves Saint Laurent, kada je riječ o automobilima onda prvo pada napamet sveta njemačka trojka Mercedes, BMW i Audi. A što je sa svijetom skutera? I tu postoje proizvodi koji vas izdižu iz prosjeka, kojim zapravo želite pokazati vaš životni stil. Govorimo o Piaggio proizvodima.

Razlog leži u činjenici da Piaggio ima tradiciju, vrhunski dizajn, kvalitetu i inovativnost. A svi ti epiteti krase kompletnu gamu proizvoda koji uvijek jednostavno nude nešto više od konkurencije. Piaggio ne želi proizvesti najjači skuter na svijetu, već kupcima pružiti poseban, premium užitak u gradskoj vožnji. Dokaz tomu je i novi model Medley koji pojam skutera uzdiže na jednu novu razinu. Ukratko on je skuter koji živi na 'visokoj nozi'.

Ovaj pojam 'visoka noga' može se shvatiti i doslovno, jer Medley leži na visokim kotačima. Prednost visokih kotača kod skutera su sigurnost i udobnost — sigurnost da ne izgubite kontrolu prilikom primjerice prelaska tračnica, a udobnost je naravno znatno bolje upijanje neravnina kojih bogu hvala ne nedostaje na hrvatskim prometnicama. Obično je nedostatak skutera sa velikim kotačima dizajn koji izgleda poput loše napravljene estetske operacije gdje se jednostavno vidi da nešto nije prirodno na tijelu. Međutim kod Medleya cjelina djeluje iznimno skladno, odnosno ti veliki kotači su se savršeno, prirodno uklopili u ostatak šasije. Upravo je taj 'talijanski dizajnerski štih' možda i osnovni razlog zašto se svi modeli Piaggia svrstavaju u premium segment. Na cesti na prvi pogled znate da je riječ o Piaggio skuteru koji ima svoj lako prepoznatljiv karakter.

Piaggio Medley pokreće najnovija evolucija Piaggio i-get 125 i 150 agregata. Oba motora imaju vodeno hlađenje, četiri ventila i elektronsko ubrizgavanje goriva. Novi agregati daju Medleyu još više živosti i agilnosti u prometu, poboljšavaju performanse te ga svrstavaju u sam vrh klase po pitanju snage.

Odmah da riješimo enigmu oko odabira, skuteri do 125 kubika mogu se voziti sa dozvolom A1, a za verziju od 150 ccm potrebna je A2 kategorija. Dakle ako imate dozvolu za veću kategoriju onda ćete logično odabrati jači model jer je razlika u cijeni stvarno zanemariva. Tako verzija od 125 kubika stoji 29.950 kuna, a jača izvedba od 150 ccm 30.740 kuna. Ukoliko želite bolje opremljeni S model, tada su cijene 30.450 kuna za slabiju i 31.240 kuna za jaču verziju.

Piaggio Medley opremljen je novom Piaggio Mia aplikacijom osmišljenom za povezivanje s iOS i Android uređajima. Na taj način ostajete on line i kada se vozite na skuteru. Potpuno nova LCD digitalna instrument ploča prikazuje potrošnju goriva, stanje baterije i niz drugih detalja o putovanju i vozilu, što i očekujete od premium skutera. Novo prednje LED svjetlo je još jedan prepoznatljivi detalj. Smješteno je na sredini upravljača što značajno povećava vidljivost za još veću aktivnu sigurnost. Prednja i stražnja pozicijska svjetla su također LED što ekološki prevedeni štedi energiju i samim time i gorivo u nekoj manjoj mjeri, a ostali sudionici u prometu vas bolje vide i usred dana. Više goriva ipak štedi Stop-Start funkcija koja automatski gasi motor nakon zaustavljanja.

Praktičnost skutera dokazuje spremnik goriva koji je smješten ispod podnice, a upravo zbog toga prostor ispod sjedala dovoljno je velik za spremanje dvije integralne kacige, što je nevjerojatno za jedan skuter, a uz to Medley je opremljen i inovativnim pretincima.

Piaggio Medley zasigurno postavlja nove standarde gradskog prometa, te nudi svojevrsni 'premium' način putovanja.

Sigurnost na djelu

Sigurnost kod Piaggio Medleya jamči ABS sustav koji se aktivira uz pomoć senzora na kotačima koji očitavaju brzinu i usporavanje. Ovo sprječava blokadu kotača i pruža izvanrednu stabilnost. Štoviše, Euro 5 model uključuje i kontrolu proklizavanja za poboljšano prianjanje i sigurnost na skliskim površinama.